Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Zoom pe Hartă: Australia Nebănuită”, expoziție foto la Muzeul Hărților
james price point, regiunea kimberley, n v australiei, ralu paltineanu și irina repede

„Zoom pe Hartă: Australia Nebănuită”, expoziție foto la Muzeul Hărților

Expoziția de fotografie „Zoom pe Hartă: Australia Nebănuită”, cu lucrări realizate de Radu Păltineanu și Irina Repede, va fi găzduită de Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi în perioada 6 iulie – 10 septembrie.

Curatoriată de Ioana Marinescu, expoziția prezintă mai mult de 30 de imagini surprinse de Radu Păltineanu și Irina Repede în timpul periplului lor cu tricicletele prin Australia.

Călătoria lor a început în nordul Queensland, în octombrie 2021, când cei doi exploratori și-au luat cu ei tricicletele, dintre care una era echipată cu motor solar. Drumul i-a purtat prin Teritoriul de Nord, până în Australia de Vest, unde au traversat regiuni semiaride și au explorat munți și canioane. Punctul final a fost atins pe 18 februarie 2023, în Torbay Head.

În timpul acestei aventuri, au observat schimbările de climă de la o coastă la alta și diversitatea uimitoare a peisajului, vegetației și faunei australiene. Fotografiile realizate de la înălțime, cu drona, au frumusețea și plasticitatea unor modele 3D care intră în dialog cu ideea de hartă și cu patrimoniul Muzeului Hărților, apreciază curatoarea.

Radu Păltineanu și Irina Repede promovează o metodă alternativă de deplasare și de a privi lumea, prin mijloace care te încetinesc automat și te determină să fii mai conștient de natura și oamenii din jurul tău. Capturând esența Australiei și prezentând-o în imagini memorabile, ei inspiră la explorare.

radu paltineanu si irina repede la uluru, teritoriul de nord

Radu Păltineanu și Irina Repede, la Uluru, Teritoriul de Nord

Despre fotografi

Radu Păltineanu (n. 1989) este fotograf și explorator. După ce familia lui a emigrat în Canada pe când el avea vârsta de 15 ani, și-a finalizat studiile de Inginerie Software la Universitatea McGill din Montreal. După absolvire și-a dat seama că visul lui este să exploreze diferite colțuri ale planetei, folosind mijloace de transport nemotorizate (de la bicicletă, tricicletă la caiac). În prezent, Radu Păltineanu explorează și documentează ultimele zone rămase sălbatice pe Terra.

Irina Repede (n. 1992) este născută la Chișinău și a copilărit în București. Între 2020 și 2023 a explorat, la pas, în caiac-canoe și pe bicicletă, insulele arhipelagului neozeelandez și Australia, într-o expediție unică alături de Radu Păltineanu. În prezent, se implică de asemenea în explorarea și documentarea celor mai îndepărtate colțuri ale Terrei.

Expoziţia va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.