Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Cea mai detaliată hartă a adâncului Oceanului Sudic
factorian deep, oceanul sudic

Cea mai detaliată hartă a adâncului Oceanului Sudic

Oamenii de știință au realizat cea mai detaliată hartă de până acum a munților, canioanelor și câmpiilor care formează fundul Oceanului Sudic ce înconjoară Antarctica.

Acoperind 48 de milioane de kilometri pătrați, această hartă detaliază în premieră un nou punct cel mai adânc – o depresiune aflată la 7.432 de metri, numită Factorian Deep, potrivit BBC.

Cunoștințe legat de forma adâncului oceanului sunt esențiale pentru navigație, conservare marină și pentru înțelegerea climatului și a istoriei geologice a Pământului.

Suprafețe vaste de teren nu au fost analizate cum se cuvine până în prezent. International Bathymetric Chart of the Southern Ocean (IBCSO) a avut nevoie de cinci ani pentru a compila și actualiza harta publicată în 2013.

Proiectul IBCSO și alte asemenea din lume completează gradual cunoștințele legat de oceanele lumii. Studii sunt derulate în continuare cu ajutorul tehnologiei care evoluează de la an la an.

Sursă ilustrație: IBCSOv2/ AWI/ Nippon Foundation