Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Există indicii că a fost descoperită prima planetă în afara Căii Lactee

Există indicii că a fost descoperită prima planetă în afara Căii Lactee

Specialiştii atestă că există indicii că a fost desoperită prima planetă din afara galaxiei noastre, arată BBC.

Până în prezent, aproximativ 5.000 de exoplanete care orbitează în jurul Soarelui au fost descoperite, dar acestea sunt localizate în Calea Lactee. Este posibil ca prima planetă care nu se află în galaxia noastră şi care este de dimensiunea lui Saturn să fi fost descoperită de observatorul de raze X  Chandra, al NASA, în galaxia numită Messier 51, la 28 de milioane de ani lumină de Calea Lactee.

Descoperirea a fost făcută prin observarea trecerii unei planete pe lângă o stea, proces care blochează lumina acesteia din urmă şi poate fi detectat, mai arată BBC. Tehnica respectivă a fost folosită şi pentru descoperirea altor planete.

Cercetătorii aşteaptă, totuşi, mai multe date care să confirme interpretarea, iar o mare provocare în acest sens este faptul că fenomenul se va repeta abia peste 70 de ani, deci nu va putea fi studiat prea curând.

Pe de altă parte, există şi ipoteza că scăderea luminii din acea zonă a avut loc din cauza unui nor de praf şi gaz, care a trecut prin faţa observatorului, deşi posibilităţile ca acest lucru să se fi întâmplat sunt mici.

Credit foto: NASA via BBC