Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Natură   /  Pădurile tropicale, „cântărite” de un satelit european
amazon,rainforest,in,brazil

Pădurile tropicale, „cântărite” de un satelit european

Agenția Spațială Europeană (ESA) a lansat cu succes un satelit unic care folosește un sistem radar special pentru a descoperi ce se află sub coronamentul pădurilor tropicale, în speranța că va ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine importanța acestora în stocarea carbonului și impactul despăduririlor.

Pădurile tropicale, adesea numite „plămânii Pământului”, stochează miliarde de tone de carbon și, astfel, contribuie la reducerea impactului schimbărilor climatice. Având în vedere că există mai mult de un trilion și jumătate de copaci, măsurarea exactă a cantității de carbon pe care o stochează a fost practic imposibilă până acum.

Satelitul, numit „space brolly”, este un efort internațional și a fost construit în Regatul Unit și lansat cu o rachetă de la stația Kourou a ESA din Guiana Franceză. Pentru început, el survolează Amazonul, una dintre pădurile tropicale pe care le va studia.

Profesorul John Remedios, directorul Centrului Național pentru Observarea Pământului, care a propus ideea către ESA, spune că astfel poate fi aruncată o privire în interiorul pădurilor, o realizare majoră „să știm de fapt pentru prima dată cu o precizie cât de mult este de fapt în Amazon, Congo, Indonezia”, citează BBC.

Satelitul de 1,2 tone, dotat cu o antena uriașă cu diametrul de 12 metri, va trimite semnale grație unui radar cu frecvență mare cuprinsă între 225 MHz and 390 MHz, ce îi permite să vadă înăuntrul pădurilor și să dezvăluie trunchiuri ascunse de coronament. Datele trimise vor fi analizate de specialiști.

Echipa, care a lucrat la acest proiect două decenii, speră să realizeze primele hărți în decurs de șase luni și va continua să adune informații în următorii cinci ani. Hărțile anuale rezultate nu vor arăta doar cât carbon este stocat, ci și cât se pierde din cauza despăduririlor.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.