Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Seismometrul sondei InSight al NASA aflat pe Marte, dezactivat în curând
seismometru insight

Seismometrul sondei InSight al NASA aflat pe Marte, dezactivat în curând

Seismometrul sondei InSight al NASA aflat pe Marte, care a înregistrat recent cel mai puternic cutremur în decurs de trei ani pe planetă, va fi dezactivat în curând, a anunțat managerul adjunct de proiect.

Aparatul va continua să monitorizeze cutremurele de pe Marte, chiar dacă alte sisteme ale misiunii au fost oprite în urma scăderii nivelului de putere.

Pe 4 mai, el a detectat un cutremur cu magnitudine 5, cel mai puternic în cei trei ani de misiune pe Planeta Roșie.

InSight se alimentează acum cu foarte puțină energie prin panourile sale solare. Acestea sunt acoperite cu praf, iarna se apropie, iar nivelurile mai scăzute de lumină vor semnala finalul misiunii.

Echipamentul, precum brațul robotic al sondei, urmează să fie blocat în poziție și oprit.

„Anticipăm că în iulie seismometrul nostru va fi dezactivat, nu pentru că vrem să facem asta, ci pentru că, din păcate, nu avem energia necesară pentru a-l ține activ”, a spus Kathya Zamora Garcia, managerul adjunct al proiectului InSight de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, citează BBC. „La finalul anului calendaristic, anticipăm că trebuie să încheiem toate operațiunile InSight”.

Marte, mai bine înțeleasă cu ajutorul InSight

Misiunea, care a amartizat în zona Elysium Planitia în 2018, a transformat modul de înțelegere a interiorului Marte.

După ce au fost colectate date captate de seismometrul francezo-britanic în urma a peste 1.300 de cutremure, oamenii de știință pot avea anumite certitudini legat de grosimea și compoziția scoarței, mantalei și nucleului planetei.

Cercetătorii se așteptau ca, la un moment dat, praful marțian să acopere aripile solare ale InSight și să blocheze lumina Soarelui. S-a încercat, ingenios, curățarea aripilor. InSight are o unealtă de tipul unei linguri și, prin aruncarea de praf peste aripi, efectul era de dislocare a celui depus. Această manevră a fost realizată cu succes de șase ori, pentru a prelungi operațiunile, dar nu va salva misiunea.

Oamenii de știință speră ca până la final seismometrul să mai înregistreze mișcări tectonice.

„InSight a fost o misiune incredibilă pentru noi și ne-a oferit o imagine despre Marte pe care nu o puteam primi de la altă sondă din flota NASA pentru Marte”, a adăugat Lori Glaze, directorul diviziei de știință planetară a agenției americane.

Credit foto: NASA/JPL-CALTECH