Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Sonda Parker a NASA, prima care a ajuns în atmosfera Soarelui

Sonda Parker a NASA, prima care a ajuns în atmosfera Soarelui

Sonda Parker a NASA a devenit în luna aprilie a acestui an prima care a ajuns în atmosfera Soarelui, au confirmat reprezentanții agenției spațiale la reuniunea American Geophysical Union Fall Meeting din New Orleans.

Parker s-a aflat pentru scurt timp în coroana Soarelui, unde a rezistat unor temperaturi uriașe și radiațiilor emise de astru.

Ea a colectat date care, spun cercetătorii, ajută la descoperirea de informații esențiale legat de influența stelei în Sistemul Solar.

Misiunea a fost lansată în urmă cu trei ani și are ca obiectiv să ajungă mai aproape ca niciodată de Soare.

Viteza sondei este de 500.000 km/h, iar strategia echipei care o coordonează este ca aceasta să facă rapide incursiuni în atmosfera Soarelui, timp în care să facă măsurători ale mediului.

Parker a atins pe 28 aprilie 2021 marginea exterioară a coroanei – numită graniţa Alfvén – aflată la aproximativ 13 milioane de kilometri față de fotosferă, suprafața vizibilă a Soarelui, punctul unde materia solară este eliberată în spațiu.

Aici, temperatura este de circa 6.000 de garde Celsius, în timp ce în coroană ea poate depăși 1 milion de grade Celsius.

Cercetătorii au precizat că sonda a trecut de trei ori granița într-un interval de cinci ore.

Este programat ca în luna ianuarie să se apropie din nou mai mult de Soare, iar în 2025 să ajungă la 7 milioane de kilometri față de fotosferă.

American Geophysical Union Fall Meeting are loc în perioada 13 – 17 decembrie, în format hibrid.

Credit foto: NASA-JHU-APL