Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Telescopul Spațial James Webb a reușit să obțină o imagine perfect focalizată a unei stele

Telescopul Spațial James Webb a reușit să obțină o imagine perfect focalizată a unei stele

Inginerii agenției spațiale americane au spus că au reușit să centreze complet Telescopul Spațial James Webb pe o stea – test, iar focusul perfect este o reușită care le-a depășit speranțele, relatează BBC.

Pentru acesta, a fost nevoie ca toate oglinzile telescopului să fie aliniate la fracțiuni similare grosimii firului de păr uman. NASA a avertizat însă că mai este mult de lucrat înainte ca telescopul să fie declarat funcțional.

NASA a atins astfel un punct de referință important în pregătirea Telescopului Spațial James Webb (JWST) pentru misiunea sa în spațiu.

Lee Feinberg, inginerul NASA care a condus dezvoltarea elementelor optice ale JWST, a descris prima imagine focusată corespunzător drept fenomenală.

„Nu doar că vedeți steaua și țepii din difracția stelei, dar vedeți alte stele în câmp care sunt bine focalizate, așa cum ne așteptam, și tot felul de alte structuri în fundal”, a declarat el, citează BBC. „Am făcut o analiză foarte detaliată a imaginilor pe care le obținem și, până acum, am aflat că randamentul este la fel de bun, dacă nu mai bun decât cea mai optimistă predicție a noastră”.

Telescopul Spațial James Webb, succesorul Hubble, a fost lansat pe 25 decembrie cu racheta Ariane-5 din Guyana Franceză.

El urmează să capteze imagini ale primelor stele din Univers și să sondeze planete îndepărtate pentru a determina dacă ar putea fi locuite.

Ca să aibă rezoluția și sensibilitatea necesare pentru a-și îndeplini misiunea, JWST a fost echipat cu o oglindă principală cu diametru de 6,5 metri. Suprafața reflectată este creată din 18 segmente, care au fost împachetate pentru a se potrivit Ariane-5.

Telescopul Spațial James Webb, observator care a costat 10 miliarde de dolari, este un proiect al agențiilor spațiale americană, europeană și canadiană.

La finalul lunii ianuarie a fost anunțat că telescopul a fost instalat pe orbita de unde va transmite informaţiile înregistrate în spaţiu și că primele imagini sunt aşteptate în iunie.

Credit foto: NASA/ ESA/ CSA/ STSCI