Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Agence France-Presse pune în vânzare 200 de fotografii de arhivă devenite legendare

Agence France-Presse pune în vânzare 200 de fotografii de arhivă devenite legendare

Este o premieră în istoria AFP: 200 de fotografii pentru unii intrate în memoria colectivă vor fi scoase la vânzare, pe 3 octombrie, la Paris.

Les années argentiqueseste titlul acestei vânzări excepționale și inedite. Până acum rezervate mass-media și instituțiilor, cele 200 de fotografii puse în vânzare de AFP trasează mai mult de 50 de ani de istorie franceză și internațională.

De la eliberarea Parisului în august 1944, la cea a lui Nelson Mandela în 1990, trecând prin marșul lui Martin Luther King din Washington în 1963, toate reprezintă marea Istorie care iese din arhivele Agenției France-Presse în care au fost conservate timp de decenii.

Aproape 6 milioane de imagini, rod al muncii fotografilor agenției din 1944

Creată în 1835 de Charles-Louis Havas, AFP este astăzi una dintre cele mai mari agenții de presă din lume. 1.700 de jurnaliști, dintre care 450 de fotografi, oferă zilnic actualitatea națională și internațională. Banca de date pentru toate mass-media se deschide marelui public prin această sesiune de vânzări în licitație excepțională, organizată de Digard Auction.

Unele dintre cele 200 de imagini puse în vânzare au intrat în legendă. Este cazul unei fotografii cu rămășițele lui Che Guevara, realizată în 1967 în jungla boliviană de fotograful francez Marc Hutten. Cu ochii mari deschiși, un rictus pe buze, Che Guevara pare să-i sfideze pe călăii săi încă o dată. O imagine ca un simbol care a contribuit la crearea unui mit. Mai puțin tragic, dar în acord cu actualitatea recentă, portretul lui Jean-Paul Belmondo, tânăr boxeur cu chipul plin de vânătăi, amintește de dispariția actorului pe 6 septembrie.

Cu această vânzare, imaginile care au făcut actualitatea sunt propulsate la rang de opera de artă cu valoare inestimabilă. Puse în vânzare de la 500 de euro, unele dintre aceste fotografii ar putea să doboare recorduri.

Foto credit – AFP/ Digard.com: Alfred Hitchcock a pozat pe 15 mai 1972, la Cannes

John Lennon și Yoko Ono la Cannes, în 1971

Pablo Picasso, în aprilie 1949, la Vallauris