Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Autoritățile vamale americane au confiscat în Memphis un artefact egiptean vechi de 3.000 de ani
artefact egiptean, memphis

Autoritățile vamale americane au confiscat în Memphis un artefact egiptean vechi de 3.000 de ani

Autoritățile vamale americane au confiscat în Memphis un artefact egiptean vechi de 3.000 de ani care a fost importat din Europa. Agenții de la protecția granițelor au anunțat că au interceptat pe 17 august încărcătura ce conținea artefactul, o parte dintr-o urnă funerară numită după zeitatea Imsety.

Obiectul a fost trimis de la un dealer la un cumpărător privat din Statele Unite, au mai spus autoritățile, potrivit artnews.com. Experții de la University of Memphis Institute of Egyptian Art and Archaeology consideră că urna din care facea parte capacul era folosită pentru depozitarea rămășițelor mumificate.

Agenția a mai transmis că obiectul, ale cărui dimensiuni nu au fost comunicate, a fost produs între anii 1069 î.e.n. și 653 î.e.n. Capacul este sculptat pentru a descrie capul zeității Imsety, al cărei rol în mitologia egipteană este de a proteja ficatul persoanei decedate.

Oficialii vamali au spus că artefactul este protejat de tratate bilaterale privind importul de materiale arheologice. Obiectul a fost confiscat în baza Convention on Cultural Property Implementation Act din 1983. Cel care l-a trimis și căruia nu i-a fost divulgată identitatea a depus declarații „contradictorii” privind valoarea obiectului. O anchetă este în curs.

Credit foto: U.S. Customs and Border Protection