Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Documentar-thriller despre cea mai scumpă pictură, difuzat în Marea Britanie – VIDEO

Documentar-thriller despre cea mai scumpă pictură, difuzat în Marea Britanie – VIDEO

„The Lost Leonardo”, documentar-thriller despre cea mai scumpă pânză, va fi difuzat pe 10 septembrie în Marea Britanie. Filmul îi include pe experții Alison Cole – redactor-șef la The Art Newspaper, și Georgina Adam – editor colaborator.

Povestea tabloului „Mona Lisa bărbat” se prefigura un blockbuster iar acest lucru s-a întâmplat grație acestui documentar – „The Lost Leonardo”.

Când „Salvator Mundi” a fost cumpărat cu 450 de milioane de dolari la casa Christie’s din New York în 2017, a devenit cel mai scump tablou vândut la o licitație. Cu aproape 12 ani înainte fusese cumpărat cu 1.175 de dolari.

Unde este diferența dintre cele două prețuri? O restaurare complexă și o atribuire controversată lui Leonardo da Vinci.

Filmul „The Lost Leonardo”, regizat de Andreas Koefoed, include mulți dintre actorii-cheie care au participat la această poveste: de la restauratoarea Dianne Modestini, care a devenit convinsă că pictura este un Leonardo original în timp ce „ștergea” urmele care au compromis-o, până la omul de afaceri elvețian Yves Bouvier, care a făcut un profit de 44,5 de milioane de dolari în două zile după ce a vândut pânza unui miliardar rus, fapt care i-ar fi adus probleme penale.

Jurnaliștii de la The Art Newspaper au urmărit acest caz și au publicat primii știrea că Muzeul Luvru a fost de acord cu atribuirea tabloului lui Leonardo într-un catalog secret.

Criticul David D’Arcy a scris despre documentar că arată „solid, oarecum sceptic” și „pare uneori un thriller produs de Netflix”, în timp ce The Washington Post îl descrie drept o producție „ce manipulează firele epice cu pricepere”.

Această poveste nu are un final încă. Nu se știe unde se află acum tabloul, dar sunt zvonuri că s-ar afla în colecția prințului Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite.

Avanpremiera la „The Lost Leonardo” va avea loc la Curzon Mayfair din Londra, pe 8 septembrie.

Foto credit: Facebook The Lost Leonardo