Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Gala premiilor Goya – „El buen patrón”, cu Javier Bardem în rol principal, marele câștigător

Gala premiilor Goya – „El buen patrón”, cu Javier Bardem în rol principal, marele câștigător

Lungmetrajul „El buen patrón”, satiră despre relațiile de muncă regizată de Fernando León de Aranoa, este marele câștigător al celei de-a 36-a gale a premiilor Goya, acordate de Academia spaniolă de film într-o ceremonie care a avut loc sâmbătă noapte în Valencia.

Producția spaniolă, cu Javier Bardem în rol principal, s-a impus la șase categorii, inclusiv pentru interpetare, regie și cel mai bun film spaniol al anului.

Din punct de vedere al numărului de trofee obținute, următoarele clasate au fost „Maixabel” (3 premii), „Las leyes de la frontera” (4), „Mediterráneo” (2) și „Libertad” (2).

„Madres paralelas”, regizat de Pedro Almodóvar, nu s-a impus la nicio categorie în ciuda faptului că a primit opt selecții.

Filmul „El buen patrón” a fost gândit drept o continuare umoristică a „Los lunes al sol” și a depășit cele cinci Goya acordate în 2003.

Regizorul a dedicat premiul obținut publicului care revine în sălile de cinema.

Javier Bardem a reușit să obțină al șaselea Goya din carieră, al cincilea ca actor principal, cel mai recent datând din 2003, pentru „Hable con ella”.

Ceremonia de sâmbătă seară, fără prezentatori, cu discursuri îndelungate de mulțumiri, a beneficiat de aportul muzicienilor C.Tangana, Luz Casal și Joaquín Sabina.

„Maixabel”, amintirea suferinței trăite de victimele ETA, a primit trei premii pentru interpretare: cea mai bună actriță în rol principal – Blanca Portillo, Urko Olazabal a fost desemnat cel mai bun actor în rol secundar, iar María Cerezuela, cea mai bună actriță în rol secundar.

„Libertad”, cel mai bun lungmetraj de debut în regie al anului, a primit un Goya pentru regie – Clara Rowuete.

Cate Blanchett, primul Goya internațional

Actrița australiană Cate Blanchett a primit, înmânat de Pedro Almodóvar și Penélope Cruz, primul premiu Goya internațional oferit de Academie.

„Acest premiu vine dintr-o cultură care m-a influențat atât de mult. Mă atrage enorm talentul vizual al cinematografiei spaniole”, a spus ea pe scena galei.

Mariano Barroso, președintele Academiei de film, le-a amintit în discursul său pe Verónica Forqué, Pilar Bardem și Almudena Grandes, într-un an în special comemorativ pentru cinematografia spaniolă și în care nu există simboluri mai bune ale cinematografiei spaniole ca José Sacristán, care a primit Goya de onoare.

Credit foto: premiosgoya.com