Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Imagini din arhiva lui David Bailey, prezentate în premieră la Photo London

Imagini din arhiva lui David Bailey, prezentate în premieră la Photo London

Imagini din arhiva reputatului fotograf de modă David Bailey vor fi prezentate în premieră la târgul Photo London, care va fi deschis în perioada 9 – 12 septembrie la Somerset House.

Bailey a selectat personal unele dintre cele mai cunoscute portrete realizate în cariera sa de șase decenii. Protagoniști sunt, între alții, Jean Shrimpton, între primele supermodele din lume, muzicianul Miles Davis, scriitoarea Catherine Bailey, trupa The Rolling Stones, modelul Jerry Hall, artistul Andy Warhol, actorul Michael Caine și fotograful Helmut Newton.

O serie de polaroide va fi de asemenea expusă, iar 100 dintre ele vor putea fi cumpărate la prețul de 1.000 de lire sterline fiecare.

Este prima dată când Bailey va avea un stand la târg. Anterior, Taschen a prezentat aici cartea lui din 2019, „SUMO”.

David Bailey s-a născut pe 2 ianuarie 1938, în Londra. A renunțat la școală la vârsta de 15 ani, după ce a făcut eforturi din cauza dislexiei și dispraxiei de care suferă, și s-a înrolat în Royal Air Force în 1956. Se afla în Singapore, în 1957, când și-a cumpărat primul aparat de fotografiat, un Rolleiflex.

Trei ani mai târziu, lucra ca asistent al fotografului de modă John French. La scurt timp, și-a început cariera pe cont propriu, după ce a semnat un contract cu revista Vogue.

Îndepărtându-se de regulile instaurate de fotografii de modă și portretiști, el s-a concentrat să aducă în prim-plan cultura stradală informală a Londrei.

În anii 1960, a regizat numeroase reclame și a devenit una dintre figurile importante ale scenei Swinging Sixties London, alături de fotografi ca Terence Donovan și Brian Duffy.

Bailey a expus în întreaga lume și a realizat unele dintre cele mai cunoscute portrete din ultimele șase decenii.

Mai recent, a făcut parte din „Arts Wars” la galeria Saatchi din Londra, în octombrie 2013, coordonată de artistul Ben Moore. Lucrarea prezentată a fost expusă și ca parte a „Art Below at Regents Park”.

De-a lungul carierei, a fost recompensat cu importante distincții. În 2001, a primit însemnele de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, în 2005, a primit Centenery Medal and Honorary Fellowship (HonFRPS) din partea Royal Photographic Society, iar în 2016, i-a fost decernat premiul pentru întreaga activitate la Infinity Awards, la International Center of Photography din New York.

Foto: Jerry Hall și Helmut Newton. Credit: David Bailey

Mai multe detalii: imitate-modern.com; davidbaileyphotography.com