Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Mai mult de 130 de așezări, descoperite de-a lungul Zidului lui Hadrian
© crown copyright historic environment scotland

Mai mult de 130 de așezări, descoperite de-a lungul Zidului lui Hadrian

O echipă de arheologi din Marea Britanie a descoperit 134 de așezări umane de-a lungul fortificației Zidul lui Hadrian, care datează din timpul Romei antice.

Zidul lui Hadrian a fost construit în perioada în care Imperiul Roman a ajuns în Britania. Fortificaţia de apărare a reprezentat frontiera dintre sudul cucerit și nordul necucerit.

Regiunea de deasupra Zidului a fost îndelung studiată de arheologi pentru a înțelege mai bine această graniță care a concentrat eforturi politice, sociale și militare.

Cercetătorii de la Edinburgh University au publicat descoperirile lor în jurnalul Antiquities. Studiul semnat de Manuel Fernández-Götz și alții susține că este important de înțeles cum trăiau oamenii înainte și în timpul ocupației romane, relatează artnews.com.

În nordul Marii Britanii, cercetătorii au putut găsi o bogăție de așezări care trecuseră neobservate până acum. Ei au fost ajutați și de tehnologia de ultimă oră. Printr-un proces cunoscut ca Lidar (Light Detection and Ranging), au fost folosite lasere pentru determinare – detectarea de iregularități sugerează prezența așezărilor vechi.

După descoperire, echipa se va concentra pe așezările de-a lungul drumurilor romane, pe teritoriul de deasupra și de sub Zidul lui Antoninus și pe Zidul lui Hadrian. Speranța este aceea că noile studii vor dezvălui cum factorii socio-economici au făcut ca aceste așezări să se schimbe peste timp.

foto © Crown Copyright: Historic Environment Scotland