Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Manuscrise ale lui Einstein despre teoria relativității generale, în licitație excepțională la Paris

Manuscrise ale lui Einstein despre teoria relativității generale, în licitație excepțională la Paris

Estimate la 3 milioane de euro, aceste documente sunt dovezi ale gândirii lui Albert Einstein în momentul în care revoluționa știința secolului XX, potrivit le Figaro.

Pe 23 noiembrie, o vânzare excepțională va avea loc la Paris. 54 de documente sunt de vânzare, gânduri ale unuia dintre cele mai strălucite spirite ale vremii sale, Albert Einstein. Datate de mai mult de un secol, specialiștii estimează valoarea lor totală la 3 milioane de euro. Aceste documente au contribuit la revoluționarea abordării științifice a universului.

Aceste însemnări au fost scrise între iunie 1913 și începutul lui 1914, în tandem cu prietenul și confidentul său Michele Besso.

Printre cele 54 de pagini de manuscris, 26 sunt redactate de Einstein, 25 de Besso și trei scrise de două mâini.

Vânzarea este organizată de Christie’s și casa Aguttes.

Einstein publică din 1905 teoria sa care definea deja contururile cercetărilor viitoare.

Dacă aceste manuscrise sunt încă în stare excelentă după 108 ani, se datorează în mare parte rigorii lui Michele Besso, care a preferat să păstreze aceste documente prețioase de lucru. Pline de greșeli și îndoieli, ele arată modul de gândire al celui mai eminent om de știință din epoca sa.

Un singur manuscris despre același subiect exista până acum. Datat iarna lui 1912-1913, el este în prezent păstrat în arhivele Universității Ebraice din Ierusalim.

După mai mulți ani, Albert Einstein a prezentat în final manuscrisul despre teoria relativității generale pe 25 noiembrie 1915, la Academia Regală de Științe din Prusia. O prezentare clară care punea la îndoială toate certitudinile de până atunci despre spațiu.

Foto credit: Facebook Albert Einstein