Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Muzeul Hărților din București va fi consolidat, extins și reorganizat
muzeul hartilor si cartii vechi

Muzeul Hărților din București va fi consolidat, extins și reorganizat

Reprezentanții Muzeului Hărților și Cărții Vechi din București au anunțat că a fost semnat un contract de finanțare din fondul Timbrul Monumentelor Istorice și că imobilul în care activează va beneficia de lucrări de consolidarea și restaurare pentru extindere și reorganizare.

Instituția finanțatoare este Institutul Național al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii.

Muzeul este găzduit de o vilă interbelică, apreciată ca „una dintre cele mai reprezentative lucrări realizate în stilul mediteraneean, având influențe gotic – hispanice și Neo-Mudéjar” (Mădălin Ghigeanu – „Curentul Mediteraneean în arhitectura interbelică românească”, 2022). Este în proprietatea statului și se află pe strada Londra din București, fiind un monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local (înscris ca monument cu codul B-II-m-B-19094 în Lista monumentelor istorice 2015).

În ultimii ani, spun reprezentanții muzeului, exteriorul clădirii a început să se deterioreze și este nevoie de intervenții atât pentru consolidarea și restaurarea imobilului, cât și pentru extindere și reorganizare. În primă fază vor fi realizate cercetări, evaluări și propunerea unor soluții tehnic care vor fi finanțate din fondul Timbrului Monumentelor Istorice. Proiectul se va desfășura în perioada martie – noiembrie 2024 și presupune realizarea documentației și expertizei tehnice necesare pentru lucrări ulterioare de conservare, consolidare, restaurare și extindere a clădirii Muzeului Hărților.

Un alt scop al proiectului este desfășurarea de activități educative pentru copii – ateliere pe teme referitoare la necesitatea protejării patrimoniului imobil și a celui natural urban, precum și la implicarea tinerilor în protejarea patrimoniului prin includerea unor studenți în practică pentru realizarea documentelor de expertiză.