Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Poveștile neștiute ale orașului nocturn, într-un volum
album avatarurile orașului noctun

Poveștile neștiute ale orașului nocturn, într-un volum

Poveștile neștiute ale orașului nocturn sunt incluse în volumul „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, care va fi lansat la Palatul Dacia-România din București pe 8 decembrie.

Acesta este albumul expoziției omonime curatoriate de Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București, inclusă în sezonul actual al Art Safari.

Expoziția este organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” și Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”.

Evenimentul de lansare va avea loc la ora 18:30, în prezența mai multor invitați: Adrian Majuru, curator expoziție și manager MMB, Cătălin D. Constantin, conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București, specializat în antropologie și studii culturale, Sorin Antohi, istoric al ideilor, eseist, traducător și membru în Academia Europaea, și Octavian Buda, membru al catedrei de Istoria Medicinii la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Adrian Majuru va susține și un tur ghidat în expoziția „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”. Accesul publicului la evenimentul de lansare a albumului este gratuit.

„Povestea orașului nocturn reprezintă și o nesfârşită confruntare dintre dorinţele comportamentului ascuns și iubitor de întuneric (lumea criminalilor, hoților, inadaptaților sociali, adică tot ceea ce diurnul încearcă să vindece) și prelungirea unor preocupări cotidiene, pentru care diurnul nu mai oferă suficient timp. Aici ne referim la unele profesii, legate inclusiv de industria loisir-ului. Dincolo de prelungirea zilei în noapte, cu orașe luminate și mulțimi colorate și atrăgător de zgomotoase (teamă colectivă de tăcerea sublimată a întunericului?), consumatoare de diferit, se păstrează sentimentul ascuns de a explora dorințe pe care diurnul nu le permite pe de-antregul sau dorește să le știe uitate. Noaptea oferă un misterios sentiment de nesiguranță ascuns în etologia noastră îndepărtată, iar această relație dintre mister și temeri nu a putut fi îndepărtată pe de-a-ntregul”, sublliniază Adrian Majuru.

Obiecte expuse public în premieră

De la teama de întuneric, resimțită de omenire încă de la începutul istoriei, la îmblânzirea deplină a fricii prin tehnologie și viața de noapte. În ultimele generaţii, omul a dat nopții un nou conținut. Orașul a fost instrumentul de remodelare nocturnă a preocupărilor, imaginarului și  credințelor. Expoziția din Art Safari spune povestea evoluției orașului nocturn și avatarurilor sale.

Alături de obiectele și lucrările din colecția Muzeului Municipiului Bucureşti, expoziția prezintă și o serie de piese din colecţiile Institutului Naţional de Medicină Legală „dr.Mina Minovici” si Institutului de Antropologie „Francisc Rainer” – Academia Română, unele expuse public ȋn premieră.

Accesul la evenimentul de lansare a albumului este permis tuturor vizitatorilor, gratuit. Accesul în cele 7 expoziții Art Safari se face în baza unui bilet.

Art Safari poate fi vizitat, până pe 14 ianuarie, de joi până duminică, între orele 12:00 și 21:00. Tururile nocturne au loc în serile de weekend și sunt ghidate. Bilete pot fi cumpărate de pe artsafari.ro sau direct de la intrare.