Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Un sistem de peşteri din Missouri, cu opere ale indienilor americani – achiziţionată pentru suma de 2,2 milioane de dolari, în ciuda protestelor populaţiei indigene

Un sistem de peşteri din Missouri, cu opere ale indienilor americani – achiziţionată pentru suma de 2,2 milioane de dolari, în ciuda protestelor populaţiei indigene

O reţea de peşteri din Missouri, cu opere create de indieni americani, a fost vândută unei persoane care a dorit să îşi păstreze anonimatul, pentru suma de 2,2 milioane de dolari, chiar dacă populaţia indigenă din Naţiunea Osage a protestat faţă de acest lucru.

Potrivit www.smithsonianmag.com, care citează Associated Press, sistemul respectiv de peşteri se află la mai puţin de 100 de kilometri de  St. Louis şi este cunoscut drept “cel mai important spaţiu cu opere de artă în rocă din America de Nord”. Potrivit casei de licitaţii responsabile pentru această achiziţie, oamenii foloseau în acea perioadă peşterile pentru ritualuri sacre, studii astronomice, sau ca spaţiu în care îşi transmiteau istoria mai departe.

“Scoaterea la licitaţie a unui spaţiu sacru al indienilor americani transmite un mesaj greşit”, a declarat experta  Carol Diaz-Granados pentru AP, care a asemănat gestul cu “licitarea Capelei Sixtine”.

Sistemul de peşteri şi 43 de acri ce îl înconjoară a fost vândut de o familie  din St. Louis, proprietari din 1953. Ei au folosit terenul în mare parte pentru vânătoare.

Citiţi integral:https://www.smithsonianmag.com/smart-news/missouri-cave-picture-osage-nation-auction-180978627/?fbclid=IwAR1Og6GU7E3c30MGa7CiTfRTnNOvfXx38ocfb3xWnMOTSXa904NAtJJ7JGg