Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bienala Art Encounters 2023, vizitată de 25.000 de persoane
bienala art encounters 2023 1

Bienala Art Encounters 2023, vizitată de 25.000 de persoane

Cea de-a cincea ediție a evenimentului Bienala Art Encounters, care a avut loc la Timișoara între 19 mai și 16 iulie 2023, a fost vizitată de aproximativ 25.000 de persoane, potrivit organizatorilor.

Anul acesta, bienala a luat forma unui maraton artistic care a explorat intersecția dintre artă, știință și ficțiune prin lucrările a 60 de artiști din 21 de țări.

Parte a programului cultural „Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”, bienala – intitulată „My Rhino is Not a Myth. art science fictions” – a avut închiderea oficială în weekend-ul 14 – 16 iulie, iar la final a fost lansat un catalog construit ca un fascicul de numere de revistă, urmând cele patru fire narative imaginate de echipa curatorială.

catalog bienala art encounters 2023

catalog Bienala Art Encounters 2023

Conceptul curatorial a fost realizat de Adrian Notz alături de colectivul curatorial compus din Cristina Bută, Monica Dănilă, Ann Mbuti, Edith Lázár, Cristina Stoenescu și Georgia Țidorescu.

Parteneriate locale, naționale și internaționale

Bienala Art Encounters, organizată de Fundația Art Encounters, a propus și o serie de parteneriate locale, naționale și internaționale, precum cel cu organizația britanică Invisible Dust și British Council Romania, care au facilitat un workshop dedicat programului de mediere al ediției, cu Centrul ETH AI din Zürich și Universitatea Politehnica din Timișoara, care a rezultat într-o conferință internațională despre artă și știință, dar și cu asociația Praksis din Norvegia, împreună cu care am putut dezvolta practica creativă prin inserarea în spațiul public, în fața Castelului Huniade, a lucrării artistei Maren Dagny Juell.

Una din cele mai importante publicații de artă contemporană, Frieze, a titrat că Bienala Art Encounters a reușit „să reimagineze Europa dinspre Est”, transformându-se într-o vitrină a culturii cosmopolite, marcată de toleranță și solidaritate, iar Beaux Arts din Franța a subliniat succesul unui eveniment de artă contemporană care „a reușit să abordeze complexitatea lumii cu luciditate și poezie”.

bienala art encounters 2023

Bienala Art Encounters 2023, (c) Andrei Infinit

Spații de patrimoniu, incluse în circuitul bienalei 

O altă reușită a celei de-a cincea ediții a fost includerea în circuitul urban local a unor spații de patrimoniu îndelung ignorate și chiar uitate. Dintre cele opt spații pe care le-a avut Bienala în oraș, Castelul Huniade a fost și cel mai vizitat, fiind redeschis pentru bienală după 15 ani de absență din circuitul public.

Alte locuri au fost STPT-Multiplexity (vechiul depou de tramvaie al orașului), spațiile fostei Fabrici Azur de la Faber, Comenduirea Garnizoanei din Piața Libertății, Muzeul Național de Artă Timișoara și complexul ISHO.

Bienala Art Encounters, în premieră la București

În cele două luni, Bienala Art Encounters a oferit publicului un program intens de tururi ghidate, intervenții în spațiul public, tururi cu un tramvai personalizat cu instalația „Black Cloud”, conferințe despre artă și știință, patru serii de proiecții de filme de artă la Cinema Victoria, un program complex de mediere pentru diferite categorii de vârstă, workshop-uri și petreceri tematice, evenimente în spațiile de tip artist-run (Avantpost, Balamuc, Baraka, Lapsus, Nava C2, Simultan) din oraș.

De asemenea, pentru prima oară, Bienala Art Encounters a propus și o extensie artistică la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, prin instalația „Black Cloud” a artistului mexican Carlos Amorales, care mai poate fi vizitată până pe 1 octombrie.

Proiectul Bienalei Art Encounters 2023 este parte din programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și a fost finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Credit foto: Bienala Art Encounters