Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Complexul de ateliere și fosta casă din sudul Franței ale artistului german Anselm Kiefer, deschise publicului
la ribaute

Complexul de ateliere și fosta casă din sudul Franței ale artistului german Anselm Kiefer, deschise publicului

Complexul de ateliere și fosta casă din sudul Franței ale pictorului și sculptorului german Anselm Kiefer au fost deschise publicului după mai mulți ani în care a fost plănuit acest lucru.

Pentru La Ribaute, cum este cunoscut complexul din Barjac comparat cu „un mușuroi uman”, numărul de vizitatori va fi limitat.

Proiectul aparține Eschaton-Anselm Kiefer Foundation, care administrează La Ribaute, ce are o suprafață de peste 40 de hectare.

În 1992, după ce a părăsit Germania, Anselm Kiefer a cumpărat La Ribaute, fostă fabrică de mătase din Barjac. Locul s-a dezvoltat organic și cuprinde clădiri, instalații artistice exterioare, încăperi subterane și un amfiteatru din beton cu cinci niveluri.

amfiteatru la ribaute

Amfiteatru, La Ribaute

Artistul a trăit aici, la 70 de kilometri de Avignon, până în 2007, când s-a mutat într-un nou spațiu din Croissy, la periferia Parisului.

Barjac a rămas atelierul secundar, folosit mai ales în sezonul estival.

Pavilioane și artiști invitați de Kiefer pe domeniul La Ribaute 

La Ribaute a crescut cu mai mult de 60 de clădiri și zone artistice cunoscute drept pavilioane. În ultimii ani, Kiefer a primit aici artiști cu care a simțit că are o legătură și care contribuie cu instalații la ecosistemul La Ribaute. Între ei, Wolfgang Laib, sosit aici în 2014, iar cel mai recent, Monica Bonvicini, care își va prezenta lucrarea în luna iulie. Au contribuit cu lucrări și Laurie Anderson și Valie Export.

Kiefer a fost mereu interesat de unitatea Europei și de schimburi culturale, mai ales între Austria (unde se află sediul fundației), Germania (țara natală) și Franța (țara pe care a ales-o și adoptivă).

Accesul în La Ribaute, complex deschis doar vara, costă 25 de euro, iar localnicii pot vizita gratuit.

În prezent, Anselm Kiefer expune la Sala dello Scrutinio din Palazzo Ducale în Veneția o serie de tablouri inspirate de maeștrii italieni precum Tintoretto și Andrea Vicentino. Lucrările de mari dimensiuni conțin zinc, plumb, material textil și părți din cărucioare de cumpărături.

Anselm Kiefer este reprezentat de galeria Gagosian.