Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cum se fură un naiv: Rețeta care funcționează de patru secole

Cum se fură un naiv: Rețeta care funcționează de patru secole

Georges de La Tour și-a trăit cariera artistică în secolul 17, însă a devenit cunoscut și foarte căutat abia după 1950, când mai multe picturi de-ale sale au suscitat interes. Printre ele, „Ghicitoarea”, descoperită în 1960 pe pereții unui castel din Franța.

Ghicitul viitorului este o tehnică mistică perpetuată până în zilele noastre și nu puțini sunt cei care o consideră o înșelătorie menită a-i ușura pe creduli de ceva bani. Se pare că la fel stăteau lucrurile și în 1630, anul în care este plasată “Ghicitoarea” lui La Tour.

Compoziția are atâta acțiune în ea, încât este greu să fie realizată o linie a povestirii. Avem cinci personaje: un tânăr bogat și patru personaje feminine care îl înconjoară. Bătrâna ghicitoare, cu tenul zbârcit și figură dezagreabilă, contrastează puternic cu tinerețea și șarmul celor trei companioane. Probabil chiar în acest contrast constă și tehnica menită să îi distragă atenția tânărului în timp ce are loc furtul.

Ghicitoarea ține în mână o monedă “magică”, iar tânărul are palma întinsă, cu unghiile neîngrijite, probabil pentru a-i fi ghicit viitorul. Deși figura și postura indică faptul că se simte inconfortabil în context, pare curios de ce-i va transmite bătrâna. În spatele său are însă loc adevărata acțiune a picturii…

Profitând de neatenția naivului, fata cu bonetă albă îi taie cu o foarfecă lanțul medalionului de aur. Capul îi stă drept, dar cu colțurile ochilor este atentă la reacțiile băiatului. Privirea ei indică și o anumită doză de emoție și teamă, fiind probabil novice în astfel de operațiuni.

În spatele umărului drept al tânărului, alte două complice sunt pe cale de a-i fura probabil punga cu bani. Fata cu bonetă stacojie este foarte concentrată în a-i subtiliza pe nesimțite punga, în timp ce femeia descoperită își menține privirea ațintită asupra victimei. Palma ei dreaptă este pregătită pentru a prelua prada și probabil a se face nevăzută. Putem să ne gândim că și palma stângă, ascunsă de corpul tânărului, este pregătită pentru a prelua medalionul de aur.

Tinerele par perfect sincronizate în realizarea furtului și putem intui că toată acțiunea nu durează mai multe de câteva secunde. Fata descoperită va dispărea cu prada, în timp ce ghicitoarea și celelalte două femei vor mai rămâne un timp pentru a-l amăgi pe credul.

Care cu siguranță nu-și va afla viitorul, dar va realiza curând cum a fost tras pe sfoară.