Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Curatorii unei expoziții din Napoli au atribuit patru lucrări pictoriței Artemisia Gentileschi
triumph of galatea, artemisia gentileschi

Curatorii unei expoziții din Napoli au atribuit patru lucrări pictoriței Artemisia Gentileschi

Organizatorii unei expoziții Artemisia Gentileschi de la Gallerie d’Italia au atribuit pictoriței patru lucrări împrumutate din colecții publice și private din SUA și Marea Britanie.

Curatorii expoziției „Artemisia Gentileschi la Napoli”, deschisă până pe 19 martie, sunt Giuseppe Porzio și Antonio Ernesto Denunzio.

Expoziția include 21 de lucrări care reflectă producția artistei în orașul din sudul Italiei între 1630 și 1654. Aceasta explorează amploarea colaborărilor sale cu artiști precum Bernardo Cavallino, Micco Spadaro (cunoscut și sub numele de Domenico Gargiulo) și Onofrio Palumbo, potrivit theartnewspaper.com.

Tabloul „Triumph of Galatea/ Triumful Galateei” (cca. 1650) este împrumutat de la National Gallery of Art (NGA) din Washington DC. Pe site-ul galeriei este precizat că autorul lucrării e Cavallino. Cu toate acestea, Porzio spune că „este o lucrare a Artemisei creată cu participarea extinsă a lui Bernardo Cavallino”. El a mai spus că la Napoli este menționat doar numele Artemisei, „deoarece credem că ea este proprietara comenzii și creatoarea compoziției”.

„Această pictură a fost legată de o comandă a lui Don Antonio Ruffo, un important colecționar de artă din Messina, către Artemisia Gentileschi”, se arată pe site-ul NGA. Însă galeria adaugă că nu a găsit vreo dovadă că cei doi artiști au lucrat separat la ea.

Alte exemple de re-atribuire din cadrul expoziției sunt pictura „Susanna and the Elders/ Susanna și bătrânii” (1652) dintr-o colecție privată londoneză, care în trecut a fost atribuită doar lui Cavallino. Lucrarea a fost trimisă la licitație la Sotheby’s New York în ianuarie (estimare între 1,8 și 2,5 milioane de dolari) și a fost atribuită lui Gentileschi. Catalogul expoziției de la Napoli nu exclude contribuția lui Cavallino la acest tablou.

Două lucrări împrumutate de la John and Mable Ringling Museum of Art din Sarasota (Florida), „Israelites Celebrating the Return of David” și „Bathsheba at Her Bath” (anii 1650), sunt trecute în catalog ca fiind de Gentileschi. Muzeul american clasifică lucrările ca fiind „atelierul lui Artemisia Gentileschi”.

Foto: Triumful Galateei (c) National Gallery of Art