Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Dantelăreasa”, una dintre cele mai mici picturi ale lui Vermeer, expusă un an la Louvre-Lens
vermeer film

„Dantelăreasa”, una dintre cele mai mici picturi ale lui Vermeer, expusă un an la Louvre-Lens

„Dantelăreasa/ The Lacemaker”, de Johannes Vermeer, va fi expusă timp de un an la Louvre-Lens, în nordul Franței, a anunțat Musée du Louvre din Paris, care împrumută această capodoperă „fratelui său mai mic”.

Tablou emblematic al celui mai mare muzeu din lume, „Dantelăreasa” este una dintre cele 28 de pânze ale maestrului olandez care au fost expuse la Rijksmuseum din Amsterdam într-o expoziție-eveniment care a bătut recorduri de audiență, cu 650.000 de vizitatori în aproximativ patru luni.

Pictată târziu de Johannes Vermeer, este una dintre operele sale emblematice, alături de „The Milkmaid” și „Girl with a Pearl Earring”.

Este și una dintre cele mai mici picturi ale lui Vermeer, reprezentând un subiect popular în Delft la începutul anilor 1660 și 1670, o tânără care își vede de treburile zilnice în casă.

220 de lucrări de la Luvru, expuse permanent la Lens

Capodoperă a preciziei, ea este construită în jurul modelului central, foarte concentrat, introdus de o succesiune de planuri, undeva apar mici detalii precum firele de cusut, iar alte obiecte dispar într-o armonie de albastru, maro, galben și ocru.

„Dantelăreasa” se va alătura Galerie du temps de la Louvre-Lens, unde 220 de lucrări de la Luvru Paris sunt expuse permanent, dintre cele aproximativ 3.000 de lucrări împrumutate în zece ani la muzeul din Hauts-de-France, care a primit peste 5 milioane de vizitatori de la deschiderea sa în 2012.

Acest împrumut excepțional este „un simbol foarte puternic al angajamentului Muzeului Luvru pentru artă și cultură. El celebrează unicitatea proiectului muzeului Louvre-Lens, instituţie angajată în transformarea regiunii și primul loc din afara Parisului în care sunt expuse colecțiile de la Luvru”, a declarat, pentru AFP, Laurence des Cars, președinta Muzeului Luvru.

În 2022, Musée du Louvre a împrumutat Louvre-Lens „Scribe accroupi”, o capodoperă a Departamentului de Antichități Egiptene.