Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Excepțională miniatură Apollo, evaluată la £10,5 milioane, în colecția Fitzwilliam Museum
apollo belvedere, foto michael jones fitzwilliam museum

Excepțională miniatură Apollo, evaluată la £10,5 milioane, în colecția Fitzwilliam Museum

O miniatură a unei statui ce îl reprezintă pe Apollo, unul dintre cele mai prețioase bronzuri renascentiste italiene realizate vreodată, a fost donată națiunii britanice în locul a 10,5 milioane de lire sterline din impozitul pe moștenire.

„Apollo Belvedere”, creat în urmă cu 500 de ani de Pier Jacopo Alari Bonacolsi, cunoscut sub numele de Antico, va fi expus la Muzeul Fitzwilliam din Cambridge, care găzduiește o colecție remarcabilă de bronzuri renascentiste și baroce.

Achiziția, efectuată în cadrul programului guvernamental de acceptare în schimb (AiL), va fi anunțată oficial de Consiliul Artelor în cursul acestei luni, scrie The Guardian.
Bronzul a fost deținut de Cecil Lewis, un dezvoltator imobiliar, și de soția lui, Hilda, care erau filantropi și colecționari de artă.

Sistemul AiL permite oamenilor să achite o factură de impozit pe moștenire prin transferul către națiune a unor obiecte culturale, științifice sau istorice importante. În ultimul deceniu, programul a adus în proprietate publică opere de artă și alte obiecte în valoare de 479 de milioane de lire sterline.

Tezaur excepțional

Figura din bronz aurit a lui Antico, încrustată cu ochi de argint, este o „capodoperă de bronz a Renașterii italiene prin excelență”, a declarat conducerea Fitzwilliam. Creată în perioada 1520 – 1522, aceasta are o înălțime de doar 41,3 cm.

Celebra statuie de marmură a lui Apollo pe care bronzul o reprezintă, care datează din secolul al II-lea e.n. și care a fost cândva cea mai faimoasă statuie din lume, are o înălțime de peste 2,1 metri. Ea a fost redescoperită la sfârșitul secolului al XV-lea și face parte din colecția Vaticanului din 1511.

Luke Syson, directorul Fitzwilliam Museum, a declarat: „Ce e remarcabil este modul în care [Antico] ia o sculptură antică din marmură care fusese redescoperită relativ recent și o transformă din ceva atât de frumos, dar solid și distant, în această lucrare miniaturizată fantastic și energică”.

Aurar și sculptor, Antico „a transformat o lucrare monumentală într-un tezaur excepțional, un obiect extrem de prețios”, a adăugat Syson.

Această figurină a făcut parte dintr-o colecție de bronzuri renascentiste și baroce adunate de locotenent-colonelul Mildmay Thomas Boscawen, care a murit în 1958. Sora lui a lăsat ulterior colecția moștenire Fitzwilliam Museum. Apollo al lui Antico se va alătura acum altor 56 de bronzuri Boscawen din muzeu.