Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție personală de sculptură mică și desene ale artistului Doru Covrig, la Galleria 28 din Timișoara
doru covrig cu marea mâna, 1987, 210 x 115 x 88 cm, fotografie din atelierul ivry sur seine, franta, 1995

Expoziție personală de sculptură mică și desene ale artistului Doru Covrig, la Galleria 28 din Timișoara

Vernisajul „HAND(S)”, o expoziție tematică dedicată lui Doru Covrig (1942-2022), artist de origine română care a trăit și a lucrat în Franța, va avea loc la 18 noiembrie, la Galleria 28 din Timișoara.

Curatorul Raluca Băloiu a selectat desene, obiecte și sculpturi relevante pentru un deceniu din activitatea sculptorului.

„HAND(S)” poate fi vizitată până la 15 decembrie inclusiv, pe bază de programare, iar accesul este gratuit.

Unul dintre cei mai importanți artiști vizuali români contemporani din diaspora

Sculptorul Doru Covrig a absolvit, în 1972, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din București. Din 1982 a trăit și a lucrat în Franța. A participat la numeroase expoziții de grup și simpozioane, la care s-au adăugat participări la importante expoziții, printre care se numără inclusiv Bienala de la Veneția (1995). Lucrările sale figurează în colecții publice și private din România (Muzeul de Artă Recentă și Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Muzeului Național al Banatului, Timișoara), Franța, Japonia, SUA și nu numai. Doru Covrig s-a făcut cunoscut prin seriile de sculpturi „Dictatori, Gutenberg, Totemuri, Buddhas”.

doru covrig hand, desen, 62x50 cm, 1988 sm

Doru Covrig / „Hand”, desen, 62×50 cm, 1988 sm

„Doru Covrig este un artist cu rădăcini foarte bune în tradiția figurativă, […] un artist care nu vrea să se lase îngrădit de tehnici tradiționale, fiind un căutător, un experimentator de noi materiale, alese întocmai pentru valoarea lor cotidiană, pentru aspectul lor precar”, spune criticul de artă Dan Hăulică.

La vernisaj va fi lansată broșura expoziției ce conține informații importante din activitatea lui Doru Covrig.

Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale, cu un figurativ de sinteză în care omul și universul său au reprezentat sursa de inspirație. Subiectul – „Omul ca măsură a tuturor lucrurilor” l-a abordat împreună cu un repertoriu formal concis și ușor de asimilat unor arhetipuri precum tema expoziției, Hand(s).”

Expoziția „HAND(S)” poate fi vizitată din 18 noiembrie până la 15 decembrie, de luni până sâmbătă, la Galleria 28, str. Constantin Brâncoveanu nr. 28, Timișoara. Programarea pentru vizitare se face la numărul de telefon +40 722 503 028  sau pe e-mail galleria28@gmail.com.