Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Barbara Rossi, pictorița din Chicago care a redat trăirile cu umor și spirit
barbara rossi, sleepers, 1982

Femei în artă – Barbara Rossi, pictorița din Chicago care a redat trăirile cu umor și spirit

Barbara Rossi, artistă asociată cu grupul Chicago Imagist din anii 1960 și 1970, este cunoscută pentru picturile inversate realizate pe plexiglas, o metodă și un mediu neconvenționale.

Alături de artiști precum Karl Wirsum, Roger Brown și Christina Ramberg, și-a găsit adepți în Chicago pentru arta ei plină de umor, care prezenta o sensibilitate excentrică și ludică. Dacă faima ei a fost mult timp limitată la Chicago, în ultimii ani s-a extins dincolo de acest oraș, pe măsură ce a crescut interesul pentru imagiști.

barbara rossi, sovereign stage 2, 1970

Barbara Rossi, Sovereign (Stage 2), 1970 (c) MoMA

Imagiștii din Chicago, un grup de artiști care au studiat la Școala Institutului de Artă din Chicago, au devenit cunoscuți pentru o artă care se baza în egală măsură pe imaginile vernaculare și pe suprarealism. Arta pe care au produs-o era legată mai puțin de o estetică, cât de o sensibilitate funky care nu se încadra în Pop, Minimalism, Conceptualism sau orice altă mișcare considerată predominantă la acea vreme.

De la Catehism la pictură vernaculară

Multe dintre lucrările lui Rossi prezintă corpuri umflate care se presează în spații închise. În 2015, când New Museum din New York a organizat o mică expoziție Rossi cu unele dintre aceste lucrări, ea a fost aclamată. Criticul Ken Johnson de la New York Times a scris: „Ele reprezintă figuri bizare, caricaturale, constând în forme grumoase, bulboase și ghemuite, fără ochi, nas și gură. Ele sunt ca niște raze X care dezvăluie viscerele, care, la rândul lor, sugerează sufletele care se frământă”.

rhapsodent ii my dentist’s dream, barbara rossi, saic

Barbara Rossi, „Rhapsodent II – My Dentist’s Dream”, 1974 – 1984 (c) Art Institute Chicago

Cu toate acestea, Rossi nu și-a propus inițial să devină artistă. Născută în 1940 în Chicago, ea a fost călugăriță catolică pentru o perioadă. A sfârșit prin a se orienta spre artă, urmând cursurile Școlii Institutului de Artă din Chicago pentru un masterat. A expus alături de Suellen Rocca, Ed Paschke și alți artiști notabili ai scenei.

Rossi a predat la School of the Art Institute of Chicago la începutul anilor ‘70, în anii ’80 a ajuns să își petreacă mai mult timp studiind arta indiană, vizitând țara și scriind mai târziu o carte despre practicile de pictură vernaculară ale artiștilor indieni.

Barbara Rossi s-a inspirat mereu din trecutul ei religios și din cultura comercială și de stradă care i-au stimulat pe colegii ei imagiști. A avut expoziții la unele dintre cele mai importante muzee din Statele Unite, iar lucrările ei au apărut în ultimele decenii și în licitații. A murit pe 24 august 2023.

Imagine principală: Barbara Rossi, „Sleepers”, 1982 (c) Whitney Museum of American Art