Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Françoise Gilot, pictoriță și parteneră a lui Picasso, relație care i-a eclipsat cariera
pablo picasso francoise gilot in antibes, 1946 foto michel sima)

Femei în artă – Françoise Gilot, pictoriță și parteneră a lui Picasso, relație care i-a eclipsat cariera

Artista franceză Françoise Gilot, pictoriță și scriitoare, a devenit o celebritate mondenă pentru relația ei romantică cu Pablo Picasso, cariera fiindu-i umbrită de aceasta. Memoriile ei scrise în 1964 despre perioada petrecută împreună cu artistul spaniol au devenit bestseller internațional.

gilot, french window in blue, 1939

Françoise Gilot, French Window in Blue, 1939 – prima ei creație în ulei pe pânză

Françoise Gilot, care s-a născut pe 26 noiembrie 1921, în Neuilly-sur-Seine, și care a murit la New York pe 6 iunie, la vârsta de 101 ani, era deja o pictoriță dedicată în momentul în care l-a întâlnit pe Picasso, cu patru decenii mai în vârstă decât ea, într-un restaurant francez, la vârsta de 21 de ani. Ea a fost singura dintre numeroasele amante ale lui care l-a părăsit, în 1953, după o relație de 10 ani și doi copii împreună – Paloma și Claude. În tot acest timp, Picasso a rămas căsătorit cu Olga Khokhlova, prima soție.

Prin intermediul lui însă i-a cunoscut pe Georges Braque, Marc Chagall, Joan Miró, Gertrude Stein și Paul Éluard.

De la începutul anilor 1950, Gilot a început să expună alături de membri ai școlii franceze Réalités nouvelles și, în cele din urmă, a avut parte de o expoziție proprie la Galerie Louise Leiris din Paris, în 1952.

gilot, self portrait (figure in the wind), 1944

Françoise Gilot, Self Portrait (Figure in the wind), 1944. Collection Paloma Picasso, London

Gilot și-a refăcut cariera după relația care i-a eclipsat creația, chiar dacă Picasso a făcut presiuni asupra galeriilor să nu îi expună lucrările. Ea a continuat să își prezinte lucrările, iar acum ele se află în mai multe muzee, inclusiv la Metropolitan Museum of Art și la Museum of Modern Art din New York și la Centre Pompidou din Paris.

Tablourile ei au continuat să se vândă – un portret din 1965 al fiicei sale, „Paloma à la Guitare”, s-a vândut cu 1,3 milioane de dolari la o licitație online în 2021.

Relația ei cu Picasso, subiect de film

Picasso a eșuat în încercările sale de a bloca volumul ei de memorii despre relația lor de un deceniu, „Life with Picasso”, care a devenit un bestseller internațional și a fost reeditat de New York Review Book Classics în 2019. Memoriile l-au înfuriat atât de tare pe artistul spaniol încât a întrerupt definitiv contactul cu Gilot și cu cei doi copii ai lor. Cartea a servit drept sursă de inspirație pentru filmul „Surviving Picasso” din 1996, regizat de Merchant Ivory și în care Anthony Hopkins joacă rolul artistului, iar Natascha McElhone pe cel al lui Gilot.

Gilot s-a căsătorit în 1955 cu artistul Luc Simon, cu care a avut o fiică, Aurelia. Cuplul a divorțat în 1962. În 1970, s-a căsătorit cu Jonas Salk, cercetător medical american responsabil pentru unul dintre primele vaccinuri reușite împotriva poliomielitei. Cuplul și-a împărțit timpul între La Jolla, California, și studioul ei din sudul Franței. A mai publicat o carte de memorii despre viața ei de artistă, „Interface: The Painter and the Mask”, în 1975. În anul următor, a devenit președinta departamentului de arte plastice de la University of Southern California, funcție pe care a păstrat-o până în 1983.

După moartea lui Salk, în 1995, s-a mutat în Manhattan, unde a continuat să picteze și să coordoneze expoziții în timpul unei oarecare renașteri a carierei sale. În 2018, la vârsta de 96 de ani, Françoise Gilot a publicat o carte de schițe realizate în timpul numeroaselor călătorii în India, Senegal și Veneția între 1974 și 1981.

gilot, dark moon, 2002

Françoise Gilot, Dark Moon, 2002

A primit însemnele Légion d’Honneur în Franța în 1990, fiind promovată la gradul de ofițer al ordinului în 2009.

Credit foto: francoisegilot.com