Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Instalația „Share, Tag or Dye”, cu peste 200 de contribuții de la artiști din toată lumea, expusă între 3 și 24 septembrie
share tag or dye workshop antotipie @sabina suru 1

Instalația „Share, Tag or Dye”, cu peste 200 de contribuții de la artiști din toată lumea, expusă între 3 și 24 septembrie

Instalația „Share, Tag or Dye”, cu mai mult de 200 de contribuții de la artiști din toată lumea, va fi expusă între 3 și 24 septembrie, la VAGon – spațiu in(ter)disciplinat, din cadrul Atelierelor Malmaison.

Vernisajul e programat pentru 3 septembrie, între orele 19:00 și 21:00.

Expoziția este parte a proiectului omonim derulat de Asociația Fotografică Allkimik. În urma apelului deschis, peste 200 de artiști au contribuit cu link-uri din feed-urile lor de social media pentru materializarea instalației colective, care poate fi vizitată cu o programare în prealabil prin mesaj direct pe paginile de Facebook și Instagram ale Allkimik.

Proiectul „Share, Tag or Dye” chestionează mediile de diseminare ale artei atât pe filieră digitală, cât și participativă, colaborativă și expozițională și pune în discuție social media ca mediu de consum pentru obiectele artistice – în ce măsură poate micul ecran contemporan, pe care îl deținem cu toții,  să redea complexitatea unei lucrări de artă?

„Share, Tag or Dye” a avut ca punct de plecare experiența personală a inițiatorilor

Ștefan Dinu, directorul tehnic al proiectului, a transmis într-un comunicat remis Curatorial.ro: „Am observat că trebuie mereu să jonglăm între timpul petrecut investit în creație și cel dedicat auto-promovării. Și ne-am gândit că nu suntem singurii în situația asta, ci mai degrabă este vorba de un fenomen generalizat în lumea artei. De aici a apărut ideea unui proiect inclusiv care să adune conținut din social media și să-l materializeze folosind tehnici alternative cum sunt antotipia și cianotipia, rezultatul fiind o instalație foto inedită chiar și pentru noi, pentru că încercăm de fiecare dată să ne punem noi challenge-uri și să experimentăm continuu”.

Pe de altă parte, recent, Sabina Suru, director artistic al proiectului, a explicat într-un interviu acordat Curatorial faptul că apelul a fost deschis tuturor, indiferent de mediul în care activează – de la fotografie și artă digitală până la sculptură sau performance și chiar și din domenii din afara sferei artistice. Organizatorii au lansat și o provocare la introspecție către publicul amator de artă. „Să îl punem față în față cu limitările Instagramului, transpuse în mediul fizic”.

„Share, Tag or Dye” s-a născut ca o delicată auto-ironie la adresa condiției de artist, auto-ironie pe care am decis să o împărtășim cu întreaga lume și să invităm artiști de peste tot alături de noi”, a explicat ea.

Democratizarea ideii de open call

Proiectul „Share, Tag or Dye” și-a propus și să democratizeze ideea de open call prin absența uzualului proces de selecție, în urma căruia o bună parte dintre candidații înscriși sunt, în mod obișnuit, refuzați din motive care nu întotdeauna țin de calitatea propunerilor.

Astfel, peste 200 de lucrări înscrise de artiști din toată lumea, din Chile și până în India, Suedia și Noua Zeelandă, au fost incluse integral, fără selecție, în instalația ce a transpus lucrările înapoi în plan material, folosind tehnici de fotografie analog cu aproape 200 de ani de istorie.

„Pe 22 iulie am lansat un apel deschis pe paginile de Facebook și Instagram Allkimik, în cadrul căruia oricine ne-a putut trimite un link către o postare în care și-a auto-promovat munca. Am colectat toate aceste link-uri și le vom transpune în mediu fizic printr-o tehnică fotografică istorică. Practic, vom recrea în spațiul expozițional feed-uri de social media, printre care vizitatorii vor putea să navigheze fizic, contrar variantei de pe telefonul mobil. Vom crea o experiență imersivă prin care publicul să poată să experimenteze limitările reale ale foarte micului ecran atunci când vrem să explorăm arta și, sperăm noi, să extindem cât mai mult consumul de artă dincolo de spațiul virtual”, a explicat Andrei Tudose, inițiatorul și coordonatorul proiectului.

share tag or dye workshop antotipie @sabina suru 3

Pe lângă open call, „Share, Tag or Dye” mai aduce și o serie de evenimente diverse menite nu doar să adreseze problemele enunțate mai sus, dar și să cristalizeze comunitatea de fotografi și artiști interesați din București. Pe 6 august a avut loc un workshop de antotipie, care a celebrat prima ediție a World Anthotype Day, organizată de Alternative Photography, partener în proiect, în care participanții au aflat mai multe despre această tehnică sustenabilă bazată pe materiale naturale și eco-friendly (antotipia este una dintre primele tehnici fotografice, ce implică decolorare prin intermediul soarelui a unor emulsii pigmentate, realizate din plante, fructe ori legume).

„Ne-am obișnuit să vedem artă în mediul digital, deși suntem conștienți că diferă foarte mult față de experiența de a interacționa direct cu o lucrare într-un spațiu expozițional. Deși expansiunea online are și niște avantaje importante, cum ar fi diseminarea independentă de teritoriul fizic, e important de menținut un echilibru între online și offline. Ne dorim să extindem practica artistică înspre inclusivitate, transdisciplinaritate și, mai ales, către experiment. «Share, Tag or Dye» este o provocare atât pentru artiști cât și pentru public de a sonda și extinde limitele mediului online și a interacțiunilor posibile în offline”, a adăugat Suru în comunicat.

Alte evenimente integrate includ un tur public ghidat al expoziției cu Ștefan Dinu, în cadrul DoiJoi, pe 8 septembrie, între orele 18:00 și 22:00 iar finisajul instalației va avea loc pe 24 septembrie, între orele 19:00 și 21:00.

„Share, Tag or Dye” este un proiect finanțat de Ministerul Culturii prin programul Acces 2022.

Fotografii din timpul atelierului de antotipie. Credit foto: Sabina Suru

VAGon – spațiu in(ter)disciplinat se află pe Calea Plevnei nr. 137C, etaj 2, București