Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Instalații de mari dimensiuni ale sculptorului Virgil Scripcariu, expuse la București
virgil scripcariu, expozitie

Instalații de mari dimensiuni ale sculptorului Virgil Scripcariu, expuse la București

Sculptorul Virgil Scripcariu expune luna aceasta, la Spațiul The Institute de la Combinatul Fondului Plastic, o serie de lucrări sub titlul „Grâu”.

Expoziția, vernisată pe 1 noiembrie, va putea fi vizitată de marți până sâmbătă, între orele 15:00 și 20:00.

Artistul propune o explorare vizual semantică a grâului, ca simbol al hranei, și, totodată, tensiunea care se naște când această resursă este pusă în pericol.

Expunerea cuprinde câteva instalații de mari dimensiuni, create din ready-made-uri, artefacte venite dintr-o lume în care grâul avea un înțeles sacru.

Artistul expune propriile trăiri, ivite în contextul războiului și a dezechilibrelor de tot felul pe care acesta le generează.

„Grâu” este o metaforă a războiului dintotdeauna și, în același timp, o chestionare a stării umanității – colectivitate versus individ.

Cine este Virgil Scripcariu

Virgil Scripcariu este licențiat în arte plastice la clasa maestrului Vasile Gorduz, în anul 2003. Continuă cu studii post-universitare, aprofundând tema portretului în sculptură.

Începând cu 2004, participă la expoziții de grup în țară și în străinătate, realizează expoziții personale și amplasează lucrări în spațiul public în câteva orașe din țară.

În anul 2006, s-a stabilit cu familia la Piscu, fost sat de olari în apropierea Bucureștiului. Împreună cu soția lui, Adriana, istoric de artă, a pornit un proiect de cercetare și punere în valoare a patrimoniului cultural de la Piscu. Organizează acțiuni culturale, educaționale și artistice, local și în deplasare.

În 2021, a fost inaugurat Muzeu-Atelier Școala de la Piscu, un spațiu cultural dedicat patrimoniului local dar și ceramicii țărănești din spațiul românesc în general și altor tehnici tradiționale de prelucrare a argilei. Inițiativa, coordonarea șantierului și conceptul expunerii îi aparțin lui Virgil Scripcariu (muzeu.piscu.ro). Proiectul a primit Premiul Europa Nostra 2022, la secțiunea Educație, Formare, Meșteșug.

Virgil Scripcariu este face parte din comunitatea România Tradițiilor Creative, un grup de actori culturali care se preocupă de recuperarea și valorificarea elementelor de patrimoniu național, material și imaterial, pentru a le reconverti creativ în resurse pentru educație și dezvoltare culturală.