Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Italia returnează Greciei un fragment al basoreliefului din Partenon

Italia returnează Greciei un fragment al basoreliefului din Partenon

Această iniţiativă ar putea crea presiune asupra Marii Britanii să copieze gestul, deşi, anul trecut, Guvernul de la Londra a afirmat că decizia aparţine British Museum, instituţie ce deţine basorelieful din Partenon, revendicat în mod repetat de eleni.

Potrivit The Guardian, fragmentul returnat de Italia este sculptura piciorului unei zeiţe care ar fi Peitho sau Artemis. Opera este în prezent la Muzeul de Arheologie “Antonino Salinas” din Palermo, Sicilia şi a fost cumpărată în 1816 de către Universitatea din Palermo, de la văduva lui Robert Fagan, consul britanic în regiune, la acea vreme.

Înţelegerea este făcută pe patru ani şi presupune un schimb între Sicilia şi Grecia, dar transferul operei în Republica Elenă ar putea fi permanent.

În schimb, Muzeul Acropole din capitala Greciei va ceda temporar o statuie a Atenei. Sculpturii de secol V i se alătură, în acest proces de împrumut către Palermo, o amforă care a fost creată în secolul VIII înainte de Hristos.

Respectiva înţelegere este rezultatul mai multor ani de negocieri între Italia şi Grecia.

Autorităţile elene au făcut apeluri repetate ca Marea Britanie să returneze basorelieful din Partenon

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a vorbit despre acest lucru în noiembrie,  la Paris, în cadrul unui eveniment organizat pentru a marca a 75-a aniversare a UNESCO. Atunci, a subliniat că respectivele sculpturi fac parte din patrimoniul mondial şi sunt o verigă între grecii moderni şi strămoşii lor.

Demersul Greciei este susţinut de UNESCO

La finalul lunii septembrie, 2021, un consiliu consultativ al UNESCO a transmis o recomandare către British Museum, în care face apel către instituţia de cultură să îşi revizuiască viziunea asupra statuilor din Partenon – care s-au aflat în posesia muzeului londonez de la începutul secolului XIX – şi ele să fie restituite Greciei.

Potrivit ministrului grec al Culturii, Lina Mendoni, comitetul interguvernamental al UNESCO ce se ocupă cu returnarea bunurilor de patrimoniu s-a reunit la Paris, iar recomandarea lor citează “condiţiile improprii de expunere la British Museum”, relata, la acea vreme, artnews.com. Oficialul grec a vorbit, de asemenea, într-un interviu, despre dreptul Greciei de a cere ca aceste opere să fie returnate în locul în care ele au fost create. Guvernul britanic a transmis, spre finalul anului, că decizia ar aparţine British Museum.