Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Labirintul de cianotipie „Share, Tag or Dye Again”, pentru prima dată în Timișoara
share tag or dye again @irina dora

Labirintul de cianotipie „Share, Tag or Dye Again”, pentru prima dată în Timișoara

Labirintul de cianotipie „Share, Tag or Dye Again” va ajunge pentru prima dată în Timișoara, pe 8 iunie, în spațiul artist-run Lapsus. Aceasta este a doua ediție „Share, Tag or Dye”, proiect derulat de Asociația Fotografică Allkimik în colaborare cu Asociația Culturală Marginal.

La vernisajul programat la ora 18:00, publicul din Timișoara va putea interacționa cu instalația colectivă și imersivă, iar Sabina Suru, directorul artistic al proiectului, va ghida un tur în care va oferi mai multe detalii despre proiectul „Share, Tag or Dye Again”. Expoziția va rămâne deschisă până pe 20 iunie și va putea fi vizitată de joi până sâmbătă, în intervalul orar 18:00 – 19:00, sau prin programare via mesaj pe pagina Facebook a Lapsus.

Pentru cei interesați de tehnici de fotografie alternativă, Sabina Suru va susține, pe 10 iunie, între orele 12:00 și 14:00, un workshop gratuit la Digital:Canvas\. Workshopul este destinat publicului de orice vârstă, cu sau fără cunoștințe în domeniul fotografiei, iar înscrierile pentru cele 10 locuri disponibile se pot face la adresa de e-mail atelierallkimik@gmail.com.

Social media, mediu de consum pentru artă

Share, Tag or Dye Again” reia discuția despre social media ca mediu de consum pentru artă și sondează cât timp petrec artiștii promovându-și lucrările în aceste medii versus timpul petrecut pentru creație. În urma noului apel lansat anul acesta, 313 artiști din 34 de țări de pe 6 continente au înscris link-uri din feed-urile lor de social media pentru materializarea unei noi instalații colective care pune din nou întrebarea: în ce măsură poate micul ecran contemporan, pe care îl deținem cu toții, să redea complexitatea unei lucrări de artă?

Ediția din 2023 a proiectului implică și o componentă extinsă de cercetare și experiment, în colaborare cu Institutul Național De Cercetare-Dezvoltare Pentru Textile și Pielărie, alături de dr. Elena Badea, cu focus asupra unor adaptări ale cianotipiei pe o serie de materiale sustenabile, dezvoltate de institut.

Instalația Share, Tag or Dye Again a avut o primă oprire la galeria Camera din Cluj și continuă, în luna iunie, la Timișoara, în iulie – la Experimental Photo Festival din Barcelona și în septembrie – la 2/3 galeria din București. Vizitatorii fiecăreia dintre expoziții vor avea ocazia de a experimenta cianotipia în câte un workshop deschis.

„Share, Tag or Dye (Again)”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, este un proiect cultural de promovare a artiștilor români și internaționali, prin intermediul unui dialog transparent, extins și colaborativ.