Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Lose a step”, proiect de artă în spațiul public la București
lose a step, accelerator

„Lose a step”, proiect de artă în spațiul public la București

„Lose a step”, proiect de artă în spațiul public creat de artiștii Delia A. Prodan și Andrei Arion în cadrul programului „Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți”, va fi lansat la București pe 17 august.

Cei doi artiști intervin cu obiecte de artă de tipul grilajelor de curățat pantofii, din metal și terrazzo, care simbolizează impactul infrastructurilor precare ale orașelor asupra locuitorilor.

Pe 17 august, la ora 18:00, lucrările vor fi instalate și prezentate la două adrese – strada Nicolae Titulescu 21, unde publicul e invitat să se alăture artiștilor, și strada Banu Manta 12.

„Lose a step” este al cincilea proiect de artă în spațiu public din programul „Accelerator” și tratează zone din București în care au loc reparații rutiere prin montarea unor grilaje de curățat pantofii produse de cei doi artiști, simbol al nivelului ridicat de disconfort într-un București apăsat perpetuu de reparații de drumuri, care au loc simultan și care împiedică mișcarea rapidă și conexiunea.

Invitație la introspecție

Serie de două lucrări-grilaje din metal și terrazzo amplasate într-o zonă din București unde au loc reparații de drumuri, proiectul „Lose a Step” este o invitație la introspecție, se arată în prezentare. Între granițele ritmului accelerat de viață și nevoia acută de mobilitate, reparațiile sunt simțite ca obstacole și hrănesc și mai mult disconfortul deja existent. Cu toate acestea, spațiile urbane au nevoie de timp pentru a fi reconstruite și a redeveni funcționale. Asemenea lor și oamenii au nevoie de aceste momente de respiro.

Obiectele gândite, aparent banale, doresc să activeze astfel de locuri, în care craterele și noroiul persistă. Simultan, ele iau forma unui instrument practic, palpabil, de curățare a pantofilor. Seriile de lucrări de artă propun fie o interacțiune cu un obiect familiar, dar straniu, fie pot fi trecute pur și simplu cu vederea.

Lucrarea poate reprezenta un act ritualic și meditativ, în ciuda frustrării inițiale provocate de spațiu și este un comentariu la adresa infrastructurilor falimentare ale orașelor și impactul acestora asupra locuitorilor.

Practica Deliei A. Prodan gravitează în jurul fotografiei și scrisului. De la bucăți de marmură și beton, la metal și cărămidă, lucrările ei dezvăluie o perspectivă nostalgică și empatică. Lucrează predominant cu obiecte și cărți.

Andrei Arion trăiește și lucrează în București, iar în practica lui artistică predomină sculptura și instalația. În 2021, a expus la Galeria Jecza într-un summer show numit „Light Clarity Avocado Salad In The Morning”, iar în 2022 a făcut parte din expoziția „At The Edge Of The World” care a avut loc la Fundația Art Encounters din Timișoara.

În cadrul expoziției artiștilor emergenți din program, „Back to Where It All Began” de la Gaep, ambii artiști au prezentat lucrări orientate spre raportarea la spațiu.

Alte proiecte de artă în spațiu public

Anterior proiectului „Lose a Step”, în programul „Accelerator” s-au desfășurat patru acțiuni de artă în spațiul public: București (The Library for Public Games. An Institute of Play project – online, Maria Mandea; Full of Merit, yet Poetic / Self-destructive Traces – Roberta Curcă), Timișoara (Full of Merit, yet Poetical / Self-destructive Traces – Ana Maria Szöllösi) și Constanța (On the Same Line – Lucia Ghegu).

Următoarele orașe sunt Cluj-Napoca, Oltenița, urmând ca ultimul performance de artă în spațiul public să aibă loc în septembrie din nou la București.

Finalizarea etapei de artă în spațiul public va marca sfârșitul programului „Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți”, început în luna octombrie 2021, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) în parteneriat cu Gaep Gallery din București și i8 Gallery din Reykjavik, Islanda.