Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrare misterioasă a lui Cézanne, descoperită în pereții casei în care a copilărit artistul
cezanne, bastide du jas de bouffan

Lucrare misterioasă a lui Cézanne, descoperită în pereții casei în care a copilărit artistul

O lucrare despre care se crede că este a pictorului francez Paul Cézanne, complet necunoscută, a fost descoperită în casa în care a copilărit artistul.

Lucrarea a fost găsită pe pereți în timpul unor lucrări de renovare, au anunțat recent autoritățile. Ea măsoară aproximativ 6 metri pătrați și, desigur, nu a fost inclusă în catalogul raisonné din 1996 al istoricului de artă John Rewald.

Sophie Joissains, primar al orașului Aix-en-Provence, a anunțat pe rețelele de socializare descoperirea, după o conferință la care au participat Philippe Cézanne, strănepotul pictorului, și experți în opera artistului de la Société Paul Cézanne și de la Musée Granet.

Piesa a fost găsită sub tapet și tencuială în salonul principal al casei, în august 2023. Casa, cunoscută sub numele de Bastide du Jas de Bouffan, se află pe o proprietate de 12 hectare cumpărată de tatăl lui Cézanne, Louis-Auguste Cézanne, în 1859.

Lucrarea înfățișează o scenă maritimă cu fanioane, sau steaguri pe o navă, cu catarge îndreptate spre cer.

O descoperire fericită

Aix-en-Provence ar urma să sărbătorească restaurarea casei, împreună cu Société Paul Cezanné, în 2025. „Publicul va putea astfel să descopere acest loc, îmbogățit de primele lui tablouri din 1859, precum și de sosirea la Aix a celui mai cunoscut tablou al lui Cezanne, «Jucătorii de cărți»”, a spus Joissains.

Localitatea franceză nu deținea până acum vreun tablou al celebrului artist. „De-a lungul istoriei Bastide, nu am avut nicio dovadă a prezenței acestei picturi, așa că este o descoperire fericită”, a declarat Bruno Ely, directorul Musée Granet.

Era cunoscut până acum că nouă picturi de Cezanné au fost realizate pe pereții casei care a fost vândută în 1899, însă acestea au fost ulterior transferate pe pânze și dispersate în muzee din întreaga lume, inclusiv la Petit Palais și Musée d’Orsay din Paris, Chrysler Museum of Art din Virginia și Nakata Museum din Onomichi, Japonia.

Aceste nouă tablouri sunt prezentate în catalogul raisonné al lui Rewald. Noua lucrare va fi adăugată variante online a catalogului raisonné.

Președintele Société Paul Cezanné, Denis Coulagnes, a menționat că au fost făcute verificări temeinice și nu sunt indicii că ar exista alte lucrări în pereții casei.