Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrări ale Dorei Maar recent descoperite, prezentate public pentru prima dată
dora maar, desen © luc pâris

Lucrări ale Dorei Maar recent descoperite, prezentate public pentru prima dată

Lucrări recent descoperite ale artistei franceze Dora Maar, iubită și muză a lui Pablo Picasso, vor fi expuse pentru prima dată. Colecția de desene, texte și picturi pe hârtie a fost descoperită la o licitație, unde a fost cumpărată ca lot anonim de colecționari privați din Franța.

Când Dora Maar a murit în 1997, exista un interes mult mai mare pentru colecția personală de fotografii a artistei suprarealiste decât pentru creațiile ei. Dovada apare în registrele de licitații. Când erau scoase la vânzare părți din moștenirea ei, ofertele erau mult mai mari și mai multe pentru lucrări ale prietenilor și foștilor ei iubiți sau cu aceștia.

„Avea o colecție atât de mare de Picasso și Cocteau și alți oameni cunoscuți, încât propriile ei lucrări au fost vândute pe nimic, la întâmplare”, spune Gwen Strauss, directorul executiv al Casei Dora Maar din Ménerbes.

dora maar © luc pâris

Dora Maar © Luc Pâris

Dora Maar, din nou în atenție 

Acest lucru s-a întâmplat înainte ca munca ei să fie readusă la viață prin expoziții precum retrospectiva itinerantă din 2019, care a fost prezentată la Centre Pompidou și Tate Modern. Unele creații Maar vândute „la voia întâmplării” au reapărut de atunci și au ajuns la proprietari grijulii.

Doi colecționari francezi au cumpărat la licitație, în urmă cu aproximativ 5 ani, o colecție de carnete de schițe neatribuite. „Lucrările erau afișate ca fiind anonime, dar ei știau perfect ce cumpără”, a spus jurnalista franceză Brigitte Benkemoun, pe care au abordat-o după ce au auzit că ea a cumpărat din greșeală agenda lui Maar în urmă cu câțiva ani. De atunci, cercetătorii au confirmat că aceste caiete de schițe sunt făcute de mâna lui Maar.

Acum, această colecție de desene, poezii și picturi pe orice fel de hârtie pe care Maar a putut-o găsi (inclusiv plicuri, bilete rupte și un caiet Air France) va fi expusă public pentru prima dată. Ele se vor afla în spațiul expozițional La Mob din Casa Dora Maar din Provence, care a fost deschisă pentru public în 2021, astfel că lucrările lui Maar revin în locul în care ea le-a creat, în casa de oraș din secolul al XIX-lea în care a locuit ocazional pe parcursul a mai bine de cinci decenii. Un catalog al colecției va fi publicat concomitent de Éditions Dilecta.

„Dora Maar: Secrets d’atelier” va fi deschisă în La Mob, Ménerbes (sudul Franței), între 17 iunie și 30 noiembrie 2023.

Credit foto © Luc Pâris