Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  MNAC: Etapa de înscriere a dosarelor pentru noua sesiune de achiziții de la artiștii români, aproape de final
după 12 ani. producția artistică din românia în 180 de lucrări, expoziție, curatorial

MNAC: Etapa de înscriere a dosarelor pentru noua sesiune de achiziții de la artiștii români, aproape de final

Etapa de înscriere a dosarelor pentru noua sesiune de achiziții de lucrări de la artiștii români se va încheia pe 9 septembrie, amintește Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC).

„Ziua de 9 septembrie este ultima în care, dacă sunteți artist sau moștenitorul unui artist, vă puteți depune dosarul pentru noua sesiune de achiziții organizată de MNAC”.

Precedenta campanie a avut loc în 2020. Anul acesta, Guvernul, prin Ministerul Culturii, a acordat din nou Muzeului Național de Artă Contemporană 2.000.000 lei pentru creșterea patrimoniului cultural al României.

„Artiștii sunt invitați să privească la istoriile lor personale și să propună lucrări care evidențiază căutările desfășurate în intimitatea atelierului. Sunt încurajate propuneri care să răspundă dimensiunii de laborator a activităților MNAC, însoțind lucrările oferite spre achiziție cu materiale documentare (arhive de lucru, schițe pregătitoare, machete, desene, documentări foto, video, etc.) care vor contribui la constituirea unei priviri de ansamblu asupra procesualității artei contemporane românești, sprijinind astfel unul dintre scopurile distinctive ale muzeului – documentarea și cercetarea colecțiilor, ca garanție de studiu pentru generațiile viitoare”, a transmis într-un comunicat Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană.

Toate detaliile procedurii pot fi cunsultate la adresa mnac.ro.

Precizări ale Comisiei tehnice

După ce au fost adresate mai multe întrebări legat de procedură, Comisia tehnică a făcut câteva precizări:

MNAC va achiziționa numai lucrări originale, cu caracter de unicat; în ceea ce privește mediile care implică multiplicare, serii, ediții (tehnici grafice, tehnici fotografice, artă digitală, film/video, sculptură turnată, piese de artele focului, etc.), MNAC nu este interesat decât de ediții limitate, și încurajează achiziționarea primului exemplar (ex. 1 / exemplar de artist), a întregii serii, și a matriței originale, după caz; privitor la oferta pe generații, MNAC încurajează la artiștii născuți până în anul 1965 oferta de lucrări cu valoare istorică, realizate preferabil până în 1990; MNAC încurajează aplicanții să facă un efort curatorial referitor la propria operă și să includă în ofertă, alături de operele propuse, materiale documentare cu valoare de unicat legate de producerea/traseul acestora.

Prin aceste criterii, MNAC urmărește deopotrivă creșterea patrimoniului statului român și sprijinirea artiștilor în efortul de prezervare a operei lor la nivelul de atenție instituțională pe care o merită.

Noua sesiune vine să întărească gestul de reparație istorică pentru arta contemporană românească făcut în 2020, când, pentru prima dată după 12 ani, a fost acordat Muzeului Național de Artă Contemporană un buget de achiziții publice. Această sesiune demonstrează că achizițiile publice de artă contemporană devin o normalitate și nu o excepție.

Sesiunea de achiziții 2022 este dedicată atât celor peste 6.000 de artiști vizuali români activi în țară sau în diaspora, cât și moștenitorilor de drept ai unor artiști contemporani de origine română care au activat în România sau în străinătate. Nu există nicio restricție de participare pentru artiștii ale căror lucrări au fost achiziționate în sesiunea trecută.

Sesiunea de achiziții 2020

În urmă cu doi ani au fost cumpărate lucrări realizate între 1970 și 2020.

Numărul artistelor achiziționate a fost 40, plus două grupuri cu componentă feminină. Cel mai tânăr artist achiziționat avea vârsta de 23 ani, iar cel mai vârstnic, 85 de ani.

În 2020, au fost înregistrate 477 de aplicații, dintre care au fost selectate 167 de lucrări semnate de 100 de artiști români. Acestora li s-au adăugat 13 lucrări donate de către artiștii achiziționați în semn de solidaritate cu politicile culturale ale MNAC.

Rezultatele acestui efort colectiv au putut fi văzute în expoziția „După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări”.

Foto: După 12 ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări, vedere din expoziție (MNAC, 11.12.2020 – 02.05.2021). Credit: © New Folder Studio / MNAC