Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Luvru, aproximativ 9 milioane de vizite  în 2023
paris,,france, ,september,20:,the,louvre,museum,facade,on

Muzeul Luvru, aproximativ 9 milioane de vizite  în 2023

Louvre Paris își menține poziția de cel mai vizitat muzeu, după ce pentru anul trecut a raportat 8,9 milioane de bilete vândute. Este vorba despre o creștere cu 14% față de 2022, iar numărul este apropiat de cele înregistrate înainte de pandemia de Covid-19.

În 2022, muzeul parizian a înregistrat 7,8 milioane de vizite, iar în 2019, în jur de 9,6 milioane.

Reprezentanții celui mai mare muzeu din lume spun că „se bazează mai puțin pe recordurile de prezență ca în trecut – în 2018 a primit 10,2 milioane de vizitatori – după ce a decis să mențină un maxim zilnic de 30.000 de vizitatori” pentru a oferi publicului „condiții mai bune de vizitare”, citează AFP.

Acest număr permis zilnic va fi menținut în timpul Jocurilor Olimpice (26 iulie – 11 august), în pofida afluxului de vizitatori așteptat din întreaga lume, a precizat muzeul.

Scădere drastică a numărului vizitatorilor din Asia

Din totalul vizitatorilor Luvru de anul trecut, 32% au fost francezi, iar dintre străini, 13% au fost americani.

Anul trecut, din total, 60% dintre vizitatori au venit pentru prima dată la Luvru, iar 43% au avut sub 26 de ani, în timp ce 40% au beneficiat de intrare gratuită la muzeul care își va majora prețurile, 22 de euro pentru un bilet, începând cu 15 ianuarie.

Vizitatorii asiatici (Japonia, Coreea, China) au reprezentat doar 2,5% din public, în timp ce în 2018 doar vizitatorii chinezi au reprezentat 8%. Această scădere se explică, potrivit specialiștilor din turism și autorităților franceze, prin „reluarea foarte treptată a legăturilor aeriene” cu China, precum și prin „dificultățile în eliberarea vizelor”.

Pentru a îmbunătăți accesul publicului, Luvru a rămas deschis până la ora 20:00 în timpul sărbătorilor de sfârșit de an și intenționează să instituie, pe lângă programul cultural extins – integrând dans, teatru și cinema -, o a doua vizită nocturnă, începând din aprilie, în fiecare miercuri, în plus față de vineri. Printre proiectele majore ale conducerii se numără, pe termen mai lung, deschiderea unei a doua intrări în muzeu pentru a „debloca” intrarea principală situată sub marea piramidă, concepută inițial să permită accesul patru până la cinci milioane de vizitatori pe an, potrivit Louvre.