Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Național de Artă Contemporană și-a dublat numărul de vizitatori în 2023 față de anul anterior
mnac, curatorial.ro

Muzeul Național de Artă Contemporană și-a dublat numărul de vizitatori în 2023 față de anul anterior

Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) și-a dublat numărul de vizitatori plătitori în 2023 față de anul anterior, potrivit cifrelor oferite de instituție la solicitarea curatorial.ro.

Numărul total al vizitatorilor muzeului care au plătit bilet de acces anul trecut a fost de 44.879, cu aproximativ 50% mai mult față de 2022, când au fost vândute 22.987 de bilete. Acestora li se adaugă participanții la evenimentele speciale – vernisaje, conferințe.

Totalul vizitatorilor în 2021, în contextul pandemiei, a fost calculat ca sumă dintre numărul celor care au ajuns la sediul muzeului și vizitatorii în mediul online. Muzeul Național de Artă Contemporană pierduse atunci circa 55% din vizitatori, raportat la 2019.
Numărul vizitatorilor la sediul MNAC în 2021 a fost de 15.685 de persoane; numărul total al vizitatorilor MNAC (expoziții la sediu și expoziții satelit): 18.026; numărul de vizitatori ai site-ului MNAC: 35.086.

Mai mult de 110 evenimente și un sezon expozițional principal

Principalul sezon expozițional în 2023 a fost cel de Primăvară – Vară, desfășurat în perioada 25 mai – 1 octombrie.

Actualul sezon expozițional a fost inaugurat la 2 noiembrie 2023 și va fi deschis pentru vizitare până la 31 martie 2024. Prin urmare, o comparație între cele două sezoane expoziţionale poate fi realizată doar la finalul sezonului curent, în baza evaluării numărului total de vizitatori.

În anul 2023, Muzeul Naţional de Artă Contemporană a găzduit 118 evenimente, incluzând vernisaje, dezbateri publice, conferinţe, tururi ghidate, workshop-uri pentru adulţi, ateliere de creaţie pentru copii şi adolescenţi, spectacole de teatru.

Evenimente care vor avea loc în anul 2024

Anul 2024 marchează împlinirea a 20 de ani de prezență a MNAC în Palatul Parlamentului şi va reprezenta un prilej de rememorare și de celebrare a istoriei instituției printr-o serie de expoziţii şi evenimente cu tematică aniversară.

Calendarul de expoziţii şi evenimente va fi comunicat public pe parcursul anului şi va cuprinde vernisajele celor două sezoane expoziţionale: Primăvară – Vară 2024 (inaugurat în data de 25 aprilie 2024) şi Toamnă – Iarnă 2024 (inaugurat în data de 29 octombrie 2024); două sesiuni de dezbateri publice MNAC International Academy, o serie de tururi ghidate tematice; ateliere de creaţie dedicate copiilor, adolescenţilor și adulţilor; proiecţii de film în aer liber; evenimente dedicate Editurii MNAC.
Lista completă de evenimente MNAC va fi anunţată pe parcursul anului, pe canalele de comunicare de care dispune muzeul.