Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
O vilă romană cu mozaic rar a fost descoperită pe un teren agricol din Rutland (UK)

O vilă romană cu mozaic rar a fost descoperită pe un teren agricol din Rutland (UK)

O vilă romană a fost descoperită pe un teren agricol din Marea Britanie, iar ceea ce o face unică este că această clădire conţine un mozaic rar, arată BBC.

Respectivul mozaic ilustrează scene din “Iliada” lui Homer şi este considerat unic în UK. Prima persoană care a făcut descoperirea a fost chiar fiul proprietarului, care a apelat la cunoştinţele de specialitate ale arheologilor de la Universitatea din Leicester.

Reprezentanţii Historic England (care se ocupă cu obiecte de patrimoniu)  au descris mozaicul ca fiind “unul dintre cele mai remarcabile şi semnificative care au fost descoperite pe teritoriu britanic”.

Piesele de arhitectură sunt acum protejate, în vederea clasării lor ca monumente. Cel mai probabil această clădire a fost ocupată de o persoană bogată, în perioada romană târzie.

Potrivit specialiştilor, mozaicul de 77 de metri pătraţi ar fi delimitat  spaţiul în care era servită masa, ori în care erau primiţi oaspeţi, la acea vreme, cu atât mai mult cu cât era obişnuit ca mozaicul să ilustreze teme mitologice.

Jim Irvine a spus că familia sa cultivă pământul în acea zonă de aproape 60 de ani. În 2020, în timpul perioadei de carantină, a observat bucăţi neobişnuite de ceramică şi a apelat la specialişti.

În această zonă, care, potrivit proprietarilor, nu va mai fi folosită ca teren agricol, vor fi făcute săpături suplimentare, anul viitor.

Credit foto: Historic England via BBC