Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictură și sculptură, instalații și video, în colecția permanentă a Istanbul Modern
istanbul modern

Pictură și sculptură, instalații și video, în colecția permanentă a Istanbul Modern

Istanbul Modern, primul muzeu de artă modernă și contemporană din Turcia, a fost înființat în 2004 și acum, după reconstrucția imobilului, ocupă o suprafață de peste 10.000 de metri pătrați pe malul Bosforului.

Muzeul deţine o mare varietate de lucrări, de la pictură și sculptură la instalații și video, de la începutul secolului XX până în zilele noastre.

Colecția permanentă a Istanbul Modern prezintă evoluția artei moderne și contemporane din Turcia, expunând lucrări ale unor artiști proeminenți în ordine cronologică. Este un loc ce nu trebuie ratat, în timpul unei vacanțe sau al unui city break.

istanbul modern 3

Textele care însoțesc lucrările explică dinamica socială, culturală, economică și politică a acestui proces. În plus, muzeul reunește lucrări ale unor reprezentanți proeminenți ai artei contemporane atât din Turcia, cât și din diferite țări.

Spațiile exterioare ale muzeului prezintă de asemenea sculpturi de mari dimensiuni realizate, printre alții, de Adrian Villar Rojas, Richard Deacon, Tony Cragg, Anselm Reyle și Selma Gürbüz.

Colecţia

Vizitatorii sunt întâmpinați de instalația permanentă „False Ceiling” (2005) a lui Richard Wentworth.

Parterul, care găzduiește biblioteca, spațiile pentru evenimente, cafeneaua și magazinul, este transparent și oferă o priveliște grandioasă asupra promenadei de pe malul apei.

Noul Istanbul Modern a comandat artistului Olafur Eliasson o instalație în trei părți intitulată „Your Unexpected Journey” (2021).

În timp ce la primul etaj se află o galerie pop-up, săli de educație și o galerie de fotografie, la etajul al doilea se află galeria colecției permanente a muzeului și galeria principală de expoziții temporare.

Piesele selectate se concentrează asupra artei turcești între anii 1945 și 2000 și sunt expuse în ordine cronologică. Repartizată în mai multe spații de expunere, aceasta este cea mai cuprinzătoare trecere în revistă a colecției Istanbul Modern de până acum.

În același timp, galeria de expoziții temporare găzduieşte lucrări de artă create după anul 2000.

Cinci expoziţii

Cinci noi expoziții au însoțit deschiderea noii clădiri, în mai 2023, cea mai semnificativă fiind „Floating Islands”, care prezintă peste 280 de lucrări de artă realizate de 110 artiști și două duo-uri de artiști din colecția permanentă a muzeului, majoritatea dintre acestea nefiind expuse niciodată.

„Floating Islands/ Insule plutitoare” prezintă o gamă largă de medii, de la instalații la picturi și videoclipuri, create de cei mai renumiți artiști moderni din Turcia, precum Ayșe Erkmen, Gülsün Karamustafa, Fahrelnissa Zeid, Sarkis și Nil Yalter. Printre creatorii internaționali prezenți aici se numără Daniel Buren, Laure Prouvost, Anselm Kiefer, Mark Bradford și Alicja Kwade.

Cea de-a noua expoziție de colecție a Istanbul Modern, ea prezintă o selecție cronologică din colecția muzeului care urmărește dezvoltarea și transformarea scenei artistice din Turcia după 1945. Atingând subiecte și abordări diferite, de la picturi figurative la instalații și videoclipuri, selecția dezvăluie interacțiunile dintre artiști. În timp ce pune în lumină tendințele populare ale vremii, fiecare lucrare informează, de asemenea, privitorii despre stilul specific al artistului.

„Insule plutitoare” aduce un omagiu imaginației extraordinare și sferelor de influență ale artiștilor. Aceasta indică atașamentul lor față de un loc specific, subliniind totodată impactul gândirii și producției lor dincolo de granițe și geografii. Expoziţia este deschisă până la 31 decembrie.

istanbul modern2

Continuându-și misiunea de a sprijini artistele contemporane, Istanbul Modern s-a redeschis cu expoziția „Always Here”, care a prezentat 17 lucrări realizate de 11 artiste. Grație efortului depus de Women Artists Fund, lucrările fac parte acum din colecția muzeului.

La Photography Gallery, 22 de portrete fotografice inedite ale celebrului regizor Nuri Bilge Ceylan vor fi prezentate în cadrul expoziției intitulate „In Another Place”. Arhitectura și fotografia se întâlnesc în expoziția lui Cemal Emden, „Constructing Architecture”, care urmărește etapele de construcție a muzeului.

Vizitatorii au ocazia de a se opri în fața „Infinity Room” a lui Refik Anadol: Bosphorus – o instalație inspirată de datele de mediu în timp real din Bosfor. Expoziția „Genius Loci” oferă o ocazie unică de a privi mai îndeaproape procesul de proiectare al lui Piano și limbajul său arhitectural.

Foto credit: Istanbul Modern