Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictură veche de peste 200 de ani de la Tatton Park, atribuită artistei Rosalba Carriera
rosalba carriera, tatton park și the national trust

Pictură veche de peste 200 de ani de la Tatton Park, atribuită artistei Rosalba Carriera

O pictură veche de mai bine de 200 de ani aflată decenii în depozitul Tatton Park, prorrpietate istorică britanică, a fost atribuit de curatorul Frick Collection atistei venețiene Rosalba Carriera.

Xavier Salomon, director adjunct și conservator șef al Frick Collection din New York, a condus analiza. El a declarat pentru Artnet News că a devenit interesat de pictoriță după ce muzeul a primit cadou două dintre tablourile ei în 2020. Tatton Park a fost una dintre cele cinci proprietăți din Marea Britanie pe care le-a vizitat în cadrul unei expediții pentru a afla mai multe despre Rosalba Carriera (1675 – 1757) și pentru a descoperi o lucrare a ei, care a fost considerată mult timp copie.

Conform inventarului National Trust, Tatton Park deținea lucrarea identificată între timp ca fiind „Portretul unei doamne tiroleze”, de Carriera, din secolul al XVIII-lea. Tabloul a fost probabil achiziționat de Tatton Park prin Samuel Hill, care și-a lăsat moștenire averea nepotului său Samuel Egerton, lordul Tatton Park, în 1758. Maurice Egerton, al patrulea și ultimul lord Egerton de Tatton, a lăsat lucrarea către National Trust când a murit, fără să aiibă moștenitori, în 1958.

Cartea de rugăciuni Santini, semnătură a lui Carriera

„Tabloul se află în depozitul nostru de artă de la mijlocul anilor 1980 și se credea că este o copie a unei lucrări a lui Carriera, și nu că a fost realizată de ea”, a afirmat Carolyn Latham, managerul conacului și al colecțiilor din cadrul proprietății, într-un interviu citat de artnews.com.

Când restauratorul Richard Hawkes a desfăcut tabloul pentru Salomon, scoțându-l de pe suportul său, a fost descoperită o carte de rugăciuni Santini. „Când Rosalba își pregătea lucrările pentru export, ascundea o carte de rugăciune Santini în spatele ramei, pentru a primi binecuvântări în vederea unei treceri în siguranță”, a declarat Vicky Rowbotham, managerul de colecții al proprietății, pentru BBC. „În timp, aceste fragile bucățele de hârtie se pierdeau adesea sau se separau de lucrările ei. Faptul că a fost găsită una dintre ele la locul ei, la Tatton, a fost o adevărată descoperire”.

Salomon a examinat aproximativ 200 de lucrări de Rosalba Carriera, dar a spus că doar una din zece conținea o carte, ceea ce face ca fiecare astfel de descoperire să fie „extrem de interesantă”.

„Înseamnă doar că ea a fost, cel mai probabil, ultima persoană care a atins-o, care a pus-o acolo”, a spus el.

După o restaurare îndelungată, portretul reatribuit a fost expus la muzeul Tatton, unde va rămâne până la 29 octombrie.

Credit foto: Tatton Park / National Trust