Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sculptură monumentală de Liviu Mocan, donată Muzeului Național de Artă Timișoara
liviu mocan, sculptura, mnart

Sculptură monumentală de Liviu Mocan, donată Muzeului Național de Artă Timișoara

O sculptură monumentală tridimensională realizată de artistul Liviu Mocan, distins cu Premiul Național „Constantin Brâncuși” pe 2022, va fi donată Muzeului Național de Artă Timișoara.

Mocan s-a remarcat recent cu expoziția „Inima învierii” prezentată la Biserica Neagră din Brașov, pentru care sculptorul a fost distins cu Premiul Național „Constantin Brâncuși” pe 2022, și cu expoziția „Ploaie la Timișoara, plumb și lumină”, eveniment în aer liber desfășurat în Piața Victoriei din oraș. Acum, lucrarea monumentală tridimensională „Pătratul, cercul și scara” (corten, 300 x 93 x 91cm), realizată în 2014, va fi donată de artist Muzeului Național de Artă Timișoara.

„Lucrarea «Pătratul, cercul și scara» reprezintă un volum ce conturează un teritoriu plasat între cunoscut și necunoscut, între matematică și filosofie, între vizibil și invizibil, un plan sculptural ce are capacitatea de a oferi deschideri infinite, supuse, de la început, verticalității de natură pozitivă, în care Binele asigură valorile necesare nașterii, creșterii și devenirii”, subliniază dr. Andreea Foanene, muzeografa care a făcut legătura între artist și instituția culturală patrimonială din Timișoara. În plus, în anul 2023, sculptorul a fost invitatul MNArT la podcastul muzeului, „Artist Talks. Outdoor Sessions”.

Evenimentul dedicat dezvelirii oficiale a sculpturii va avea loc în 23 ianuarie, la ora 18:00, la Muzeul Național de Artă Timișoara. Cu ocazia prezentării publice a lucrării „Pătratul, cercul și scara”, MNArT va găzdui și lansarea unui catalog de autor al artistului.

Participarea la eveniment este deschisă și gratuită.