Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sculptură precolumbiană veche de 2.500 de ani, returnată în Mexic din SUA
sculptura precolumbiana olmeca, mexic

Sculptură precolumbiană veche de 2.500 de ani, returnată în Mexic din SUA

O sculptură masivă din piatră cunoscută sub numele de „Monstrul Pământului” a fost returnată în Mexic din Statele Unite. Artefactul din piatră, care măsoară aproximativ 2 metri înălțime și cântărește mai mult de 2.000 de kilograme, datează cel mai probabil din perioada preclasică mijlocie, între 800-400 î.e.n.

Statuia a fost furată din Chalcatzingo, în centrul Mexicului, în anii 1960, deși circumstanțele exacte care au dus la sosirea ei în Statele Unite sunt neclare, scrie Associated Press.

Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INAH) a anunțat luna trecută că oficialii mexicani au recuperat statuia după ce aceasta a fost confiscată de Unitatea de Trafic de Antichități a Procuraturii Districtului Manhattan.

În luna aprilie, secretarul mexican pentru afaceri externe Marcelo Ebrard a confirmat vestea într-o postare pe Twitter: „Piesa olmecă cea mai căutată de Mexic a fost recuperată și este pe cale să se întoarcă acasă, de unde nu ar fi trebuit să fie furată niciodată”.

Ebrard a declarat că masiva operă de artă antică a fost predată la finalul săptămânii trecute consulatului mexican din Denver, Colorado.

Se crede că statuia reprezintă un motiv care s-a repetat deseori în artefactele culturii olmece, Monstrul Pământului. Ebrard a spus că a nu avea sculptura în Mexic e ca și cum ar „trăi cu o rană deschisă”.