Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Suzana Fântânariu expune la Muzeul Banatului Montan
suzana fantanariu expozitie05 sic transit curatorial.ro

Suzana Fântânariu expune la Muzeul Banatului Montan

Suzana Fântânariu, artistă și cadru universitar, își va prezenta expoziția „Sic Transit…” la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, în perioada 26 aprilie – 25 mai.

Lucrările Suzanei Fântânariu se vor afla pentru prima dată pe simezele muzeului, iar expoziția propune două serii de lucrări recente, „Jurnale Utopice” (obiect, tehnică mixtă) și „Portrete Arborescente” (desen).

„Jurnalele Utopice”sunt un demers de recuperare materială și afectivă, de reconversie artistică a unor fragmente de realitate cu sensuri multiple, de transfer al unor relicve din sfera consumului în cea a perenității. „Portretele Arborescente” sunt desene frapante prin folosirea detaliilor anatomice parțial metamorfozate în elemente vegetale lemnoase, simboluri ale regresiunii, ale metamorfozei de tip kafkian, ale vulnerabilității spațiului intim. Organizată în „camere” distincte, care urmăresc și exploatează topografia spațiului muzeal, expoziția e o călătorie într-un labirint imaginat de artistă ca o imersiune în câteva dintre temele sale preferate: corpul, utopia, zborul, lumina, fragilitatea efemeră a existenței.

Expoziția, care a fost prezentată în luna ianuarie la Muzeul Național al Literaturii Române din București, iar în martie, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, este curatoriată de dr. Cristina Simion.

Scurtă biografie Suzana Fântânariu

Suzana Fântânariu (n. 1947) este una dintre cele mai importante figuri în arta contemporană românească, timp de un sfert de secol profesor universitar dr. al Facultății de Arte Vizuale și Design a Universității de Vest din Timișoara, autoare a numeroase studii și articole despre artă și a unui recent apărut volum de poezie, doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

A avut zeci de expoziții personale naționale și internaționale și a participat la sute de expoziții colective, bienale și trienale, tabere de creație și concursuri. A primit Medalia de Aur și Efigia de Membru permanent al Clubului UNESCO Vicenza la Bienala Internațională Di Carta/Papermade, Schio, Italia (2021), Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici din România (2018), Marele Premiu al Ministerului Culturii din Republica Moldova (2014), Bursa Națională „Constantin Brâncuși” la Paris (2006), Premiul de Excelență al Bienalei Internaționale de Gravură de la Beijing (2003), Premiul I al Bienalei Internaționale de Arta Sharjah, U.A.E. (1997), Premiul II al Bienalei Internaționale de Gravură de la Maastricht (1993), Premiul I la Bienala Internațională de Artă Contemporană a Țărilor Francofone Paris (1992).