Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tablouri de Rembrandt, redescoperite în aceeași colecție după două secole
rembrandt portrete, christie's

Tablouri de Rembrandt, redescoperite în aceeași colecție după două secole

Două portrete de Rembrandt van Rijn care au aparținut aceleiași familii timp de aproximativ două secole, ascunse de ochii publicului, vor fi oferite în licitație în luna iulie, la Christie’s.

Remarcabil este faptul că cercetătorii nu au știut de existența acestor piese până când casa de licitații le-a identificat în timp ce efectua o evaluare.

Tablourile din 1635 îi înfățișează pe soții Jans Willemsz van der Pluym (1565 – 1640) și Jaapgen Carels (1565 – 1644) din Leiden și, deși fiecare dintre ele are o înălțime de circa 20 de centimetri, e estimat că se vor vinde împreună pentru o sumă cuprinsă între 5 și 8 milioane de lire sterline (aproximativ 6,2 – 10 milioane de dolari), potrivit The Washington Post. Cei doi protagoniști aveau legătură cu pictorul prin intermediul fiului lor, care se căsătorise în familia lui Rembrandt.

Lucrările au intrat în colecția familiei britanice care nu a fost identificată atunci când un înaintaș le-a achiziționat tot prin Christie’s, în 1824, an în care au fost văzute public cel mai recent.

Portretele au rămas în posesia familiei van der Pluym până în 1760, când au trecut prin diverse colecții de artă din Varșovia și Paris, înainte de a ajunge în posesia lui James Murray, primul baron Glenlyon. El le-a scos la vânzare pe 18 iunie 1824, cu un simplu anunț: „Rembrandt – foarte însuflețit și fin colorat”.

Rijksmuseum a confirmat autenticitatea

„Tablourile erau complet absente din literatura despre Rembrandt în secolele XIX și XX, ceea ce este extraordinar (…) Este extraordinar”, a declarat Henry Pettifer, expert în Maeștri Vechi la casa de licitații Christie’s, care a anunțat luni descoperirea.

După ce Pettifer a descoperit portretele în timpul pandemiei, Christie’s le-a trimis spre a fi examinate și verificate de experții în Rembrandt de la Rijksmuseum din Amsterdam. Casper van der Kruit, un purtător de cuvânt al muzeului, a transmis luni, într-un e-mail citat de The Washington Post, că „Rijksmuseum a efectuat cercetări tehnico-materiale și istorico-artistice și a ajuns la aceeași concluzie”.

După un turneu la New York și Amsterdam, în iunie, portretele se vor întoarce la Londra pentru a fi expuse și scoase la licitație.

Christie’s a dat recent startul Spring Markee Week – vânzări de artă din secolele XX și XXI – cu capodopere din colecția S.I. Newhouse și cu vânzarea de seară de artă din secolului XX. Sala de vânzări a fost plină, cu multe oferte venite din partea publicului și, în total, cele două vânzări au obținut 506.571.600 de dolari, cu rată de adjudecare de 86%.

Colecția Newhouse a fost vândută integral pentru 177,79 milioane de dolari și, combinat cu un total de 237.975.000 de dolari realizat în timpul vânzărilor din 2018 și 2019, este a șasea colecție vândută cel mai scump la licitație.

Credit foto: Christie’s