Top 10 adjudecări mondiale în primul trimestru al anului – FOTO
Mai mult de 200 de opere au animat piața de artă depășind milionul de dolari în primul trimestru al anului. Magritte, Botticelli, Monet și Hockney au fost semnăturile emblematice ale marilor vânzări de la Sotheby’s, în timp ce succesul cel mai mare de la Christie’s se bazează pe o incredibilă pânză de Franz Marc, un triptic de Francis Bacon, un Picasso și un Lucian Freud, potrivit datelor Artprice.
Într-o cursă frenetică pentru capodopere, casa de licitații Christie’s – care a vândut o mie de lucrări în întreaga lume și se află pe primul loc cu o cifră de afaceri trimestrială de peste 400 de milioane de dolari – nu deține totuși cea mai mare adjudecare pe care o datorăm unui tablou emblematic de René Magritte, vândut la Sotheby’s.
79,3 de milioane de dolari pentru René Magritte – „L’Empire des lumières” (1961), Sotheby’s Londra, 02/03/2022
René Magritte s-a impus drept marele câștigător al primului trimestru: nu doar a avut cea mai mare adjudecare la pragul de 80 de milioane de dolari, dar este și artistul cel mai performant din lume, înaintea lui Picasso și Basquiat.
2022 va fi fără îndoială „anul Magritte”. A început în orice caz cu un emblematic „Empire des Lumières” cumpărat pentru 79,5 milioane de dolari la începutul lui martie la Sotheby’s, de trei ori mai mult față de precedentul record al artistului suprarealist („A la rencontre du plaisir”, 24,6 de milioane de dolari, Christie’s Londra, 2020). Trei ofertanți au fost la telefon pentru a câștiga acest tablou creat în 1961 pentru baronesa Anne-Marie Gillion Crowet (fiica patronului lui Magritte) și care a rămas în familie de atunci.
56,8 de milioane de dolari pentru Franz Marc – „The Foxes” (1913), Christie’s Londra, 01/03/2022
Pânza „Les Renards” de Franz Marc este o adevărată capodoperă a expresionismului german cu istorie tumultuoasă. Confiscat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, opera a fost expusă timp de mai mult de 50 de ani la Muzeul Kunstpalast din Düsseldorf înainte ca moștenitorii să ceară restituirea sa. După șapte ani de răbdare, pânza a stabilit în sfârșit noul record mondial al lui Franz Marc la 56,8 milioane de dolari.
Operele lui Franz Marc sunt emblema unei epoci, dar și a unei gândiri în care animalizarea ar fi o cale pentru spiritul omului. Un gând care ni se pare cu atât mai perspicace în vremurile noastre când natura și animalele sunt în mod constant abuzate de activitățile umane și de viață. Artiștii, uneori, sunt profeți pe care îi ascultăm la câțiva ani după moartea lor.
De altfel, Franz Marc a murit tânăr, ucis în apropiere de Verdun în 1916, la vârsta de 36 de ani. Opera sa nu este atât de densă. Aproximativ 20 de opere pe an sunt licitate la o cerere la nivel mondial. După 15 ani, revalorizarea operelor lui Franz Marc a început în 2007 cu 20,2 milioane de dolari obținuți pentru „The Waterfall” (1912) la Sotheby’s New York. Această adjudecare a marcat un adevărat punct de cotitură în dinamismul prețurilor pentur Marc, pentru că această mare pânză a fost deja vândută la licitație, în 1999, pentur 12,2 milioane de dolari.
În 2008, aceeași casă de vânzări ceda „Weidende Pferde III” (1910) la Londra la prețul de 24,3 milioane de dolari, dar la Christie’s a depășit artistul pragul de 50 de milioane de dolari.
51,2 milioane de dolari pentru Francis Bacon – „Triptych 1986-7” (1986-1987), Christie’s Londra, 01/03/2022
29 de loturi semnate de Francis Bacon au fost adjudicate în cursul primului trimestru, dar doar singura operă marcantă este acest triptic din 1986: vândut pentru 51 de milioane de dolari, alăturându-se topului 10 al celor mai scumpe triptice „baconiene”.
Figura din panoul din stânga este inspirată de o decupare de presă a președintelui american Woodrow Wilson renunțând la negocierile pentru Tratatul de la Versailles în 1919; panoul din dreapta de o fotografie de studiu a lui Leon Troțki făcută după asasinarea sa în 1940. În centru se află o figură ce seamănă cu John Edwards, pe atunci partener al lui Bacon. Să amintim de tripticul cel mai cotat al lui Bacon este „Three Studies of Lucian Freud” (1969). Vândut pentru mai mult de 142 de milioane de dolari la Christie’s în 2013, fiind a cincea cea mai scumpă operă de artă din istoria licitațiilor, după „Salvator Mundi” de Leonardo da Vinci, „Femmes d’Alger” de Picasso, și două nuduri de Modigliani.
45,4 de milioane de dolari pentru Sandro Botticelli – „The Man of Sorrows”, Sotheby’s New York, 27/01/2022
În 12 luni, Sotheby’s a reușit imposibilul de a scoate la vânzare două capodopere de Sandro Botticelli, maestru al Renașterii prin definiție rar. Doar 30 de lucrări au apărut în licitații în 30 de ani și ultimele două sunt printre cele mai frumoase. După recordul absolut obținut în ianuarie 2021 pentru „Le Portrait d’un jeune homme tenant un médaillon” (92 de milioane de dolari), un Christ îndurerat a schimbat proprietarul pentru 45,4 milioane de dolari. Un rezultat considerat drept „dezamăgitor” de unii, în ciuda celor 5 milioane peste estimarea cea mai mare.
31 de milioane de dolari pentru Claude Monet – „Nymphéas” (1914/17), Sotheby’s Londra, 02/03/2022
De la sfârșitul anilor 1890 până la moartea sa în 1926, Claude Monet s-a dedicat esențial ciclului Nuferilor, un ansamblu unic și un adevărat marcator în istoria artei moderne.
Cu aproximativ 250 de pânze (inclusiv peste patruzeci de panouri de format mare), seria Nuferi a fost pictată în ultimii ani ai vieții artistului, când tușa lui Claude Moneta devenit din ce în ce mai abstractă din cauza unei cataracte care i-a afectat profund vederea. În pragul orbirii, pictorul s-a operat în 1923, dar numai la ochiul drept. Această corecție optică nu l-a satisfăcut, a refuzat operația la ochiul stâng. Pânzele din acea vreme diluează detalii și oferă nuanțe mai aleatorii, realizând pânze mai lirice, mai emoționale. Acest subiect fiind cel mai căutat la seria „Meules”, fiecare apariție pe piață a unei pânze din seria Nuferi este un eveniment în sine. Ultima pânză oferită a ajuns la 31 de milioane de dolari, dar recordul absolut pentru acest subiect a fost stabilit la 84,7 milioane de dolari din 2018 pentru o pânză mult mai mare din colecția lui David și Peggy Rockefeller.
26,8 milioane de dolari pentru Jean-Baptiste Siméon Chardin – „Le Panier de fraises des bois”, Artcurial Paris, 23/03/2022
Pictat către 1760, „Le Panier de fraises des bois” de Jean-Baptiste Siméon Chardin și-a găsit cumpărător la 26,8 milioane de dolari, dublul estimării mici, la Artcurial Paris, la sfârșitul lui martie. Adevărat „symbol al picturii occidentale”, rămasă în posesia urmașilor lui Eudoxe Marcille până la punerea în vânzare, opera a fost achiziționată de un dealer din New York, Adam Williams.
Este vorba despre un triplu record: cel al artistului care nu a atins niciodată pragul de 10 milioane de doalri, cel pentru un tablou francez de secol XVIII vândut la licitație, dar și recordul departamentului „Maîtres anciens & du XIXe siècle” de la Artcurial.
Ulterior licitației, Muzeul Luvru a blocat vânzarea, invocând legea franceză, precizând că își dorește tabloul.
20,8 milioane de dolari pentru Andy Warhol – „Silver Liz (Ferus Type)” (1963), Shinwa Auction Tokyo, 30/03/2022
Este vorba despre un record absolut pentru orice operă de artă vândută în Japonia. Cu 20,8 milioane de dolari, „Silver liz (Liz Taylor argintată)” de Andy Warhol a depășit orice Picasso, Foujita și Kusama vânduți atunci. Tokyo, care se impune de acum ca al șaselea oraș la nivel mondial în materie de vânzări de opere de artă la licitații, mai are un cuvânt de spus pe piața internațională a licitațiilor.
21,7 milioane de dolari pentru Pablo Picasso – „La Fenêtre ouverte” (1929), Christie’s Londra, 01/03/2022
Pictat atunci când Pablo Picasso era căsătorit cu Olga Khokhlova și deja îndrăgostit de Marie-Thérèse Walter, „La Fenêtre ouverte” este un portret dublu codificat din perioada sa „suprarealistă”. Prezentat pentru prima dată în licitație, „prospețimea” sa pe piață nu a făcut ca prețul să explodeze. Opera rămâne la estimarea mică anunțată.
20,2 milioane de dolari pentru Lucian Freud – „Girl with Closed Eyes” (1986-1987), Christie’s Londra, 01/03/2022
Portret al fostei amante și muze a lui Lucian Freud, scriitoarea Janey Longman, „Girl with Eyes Closed” s-a aflat în aceeași colecție de la cumpărarea sa la începutul anilor ‘90. Intimistă, pânza a fost estimate la mai mult de 20 de milioane de dolari ajungând estimarea sa cea mai mare. Este adevărat că nepotul lui Sigmund Freud este unul dintre pictorii favoriți ai epocii noastre și se numără printre artiștii cel mai bine cotați. Să ne amintim că pânza „Benefits Supervisor Resting” a atins 56 de milioane de dolari la Christie’s New York în 2015.
18,8 de milioane de dolari pentru David Hockney – „Garrowby Hill” (2017), Sotheby’s Londra, 02/03/2022
Cumpărat la Pace Gallery din New York în 2018, superbul peisaj „Garrowby Hill” a rămas trei ani în aceeași colecție. Tentativele de revânzare rapidă sunt tentante pentru acest artist care se numără între cei mai cotați din epoca noastră.
Cota lui Hockney (1937) a crescut după cei 90 de milioane de dolari obținuți în 2018 pentru „Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)” (Christie’s), în timp ce este din ce în ce mai cerut. O rată excepțională de succes în vânzări de 90% a demonstrat, anul trecut, popularitatea uluitoare a unui artist octogenar a cărui creativitate este încă elegantă.