Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Trei sculpturi din sticlă realizate de Ai Weiwei, furate în plină zi dintr-o galerie din Hamburg
ai weiwei, sculptura

Trei sculpturi din sticlă realizate de Ai Weiwei, furate în plină zi dintr-o galerie din Hamburg

Trei sculpturi din sticlă realizate de artistul chinez Ai Weiwei au fost furate în plină zi dintr-o galerie din Hamburg, unde se aflau expuse, iar poliția face apel la public să ofere orice informație ce ar putea duce la prinderea hoților.

Incidentul a avut loc vineri, la Lumas Galerie din orașul german. Aparent, alarma nu a pornit și, astfel, angajații galeriei nu au fost alertați când lucrările au fost sustrase în timpul orelor de vizită.

Poliția din Hamburg a deschis o linie telefonică specială pentru obținerea de informații.

Peste 28.000 de euro, valoarea lucrărilor

Lucrările de artă – reproduceri roșu, galben și portocaliu a mâinii artistului – erau listate pe site-ul galeriei la 9.500 de euro fiecare. Ele au fost realizate de disidentul artist chinez după seria foto „Study of Perspective” (1995 – 2017), în care degetul lui mijlociu este arătat monumentelor și locurilor de însemnătate politică din lume.

Cea mai cunoscută din serie este „Study of Perspective. Tian’anmen” (1997), fotografie realizată în celebra piață din Beijing, unde sute de manifestanți pro-democrație au fost uciși de armată în 1989. Recent, fotografia a fost criticată de politicienii de la Beijing, care au considerat că ea încalcă Legea securității naționale. Anul trecut, după speculații privind expunerea ei la muzeul M+ din Hong Kong, reprezentanții instituției au anunțat că nu va fi prezentată ca parte a deschiderii acesteia.

Ai Weiwei s-a mutat în Berlin împreună cu familia, în 2015. A decis să părăsească Germania în 2019, după ce a declarat că simte că țara adoptivă a devenit intolerantă cu refugiații. A păstrat totuși un studio în capitala Germaniei, iar acum este stabilit în Marea Britanie.