Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Dalí a fost fanul lui Gaudí, Picasso l-a urât
casa batllo

Dalí a fost fanul lui Gaudí, Picasso l-a urât

Știați că… unul dintre cei mai mari admiratori ai lui Antoni Gaudí a fost maestrul artei suprarealiste, Salvador Dalí?

Cei doi catalani împărtășesc cu siguranță un punct de vedere unic asupra meșteșugului lor: niciunul nu a respectat regulile tradiționale ale realismului și amândoi păreau să fie extrem de atenți la linia dreaptă.

Dalí a fost cel care a spus: „Cei care nu i-au gustat prost-gustul extraordinar de creativ sunt trădători”. Sună ca un compliment inversat, dar venind din partea lui Dalí, asta este într-adevăr o mare laudă. El a vorbit despre „Sagrada Família”, admirându-i „frumusețea terifiantă și comestibilă”, sugerând să fie păstrată sub o cupolă de sticlă pentru a conserva acest edificiu ciudat de uimitor.

Picasso l-a urât pe Gaudí

Suprarealiștii și cubiștii văd realitatea în feluri diferite față de realiști și tradiționaliști.

Spre deosebire de Dalí, Picasso a fost mai puțin entuziasmat de opera arhitectului suprarealist. El a fost atât de neentuziast, încât i-a trimis atât pe Gaudí, cât și „Sagrada Família” în iad.

Citiți și: City Break Art – Barcelona

PORTRET – Antoni Gaudí: Arhitectul cu viziune şi execuţie divine

DOCUMENTAR – Patru dintre cele mai faimoase construcţii ale lui Antoni Gaudí – FOTO