Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un inventar cu 85.000 de obiecte de la Afrikamuseum a fost transmis de autorităţile belgiene celor congoleze
afrikamuseum

Un inventar cu 85.000 de obiecte de la Afrikamuseum a fost transmis de autorităţile belgiene celor congoleze

Scopul acestui demers este, de fapt, începutul unui studiu legat de provenienţa acestor opere, iar dacă va fi dovedit că au fost obţinute ilegal, vor fi returnate Republicii Democratice Congo, informează brusselstimes.com.

De altfel, acesta este un prim pas privind politica de restituire a operelor însuşite în perioada colonială.

“Predarea inventarului Afrikamuseum către premierul congolez este un pas important în ceea ce priveşte implementarea noii noastre abordări privind restituirea (de opere de artă – n.r.)”, a afirmat secretarul de stat Thomas Dermine, potrivit publicaţiei belgiene. Acesta a subliniat importanţa colaborării celor două ţări pentru identificarea provenienţei obiectelor din inventar.

Toate obiectele provin din perioada 1885- 1960, când Congo era colonie belgiană. Este vorba de statui, unelte, măşti, trofee şi reprezintă 70 % din colecţia Afrikamuseum.

Reprezentanţii muzeului spun că mare parte din exponate au ajuns în instituţia de cultură prin tranzacţii corecte, dar o parte dintre opere încă au provenienţă necunoscută.

Secretarul de stat belgian a afirmat că există un buget de 2,4 milioane de euro pentru următorii patru ani, alocat acestei investigaţii.

Credit foto: Afrikamuseum via brusselstimes.com