Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un nou Centre Pompidou se va deschide la Massy în vara anului 2026
centre pompidou massy

Un nou Centre Pompidou se va deschide la Massy în vara anului 2026

Centrul Pompidou și-a dezvăluit planurile pentru Centre Pompidou Francilien, Fabrique de l’Art – Musée National Picasso Paris, care se va deschide la Massy în 2026.

„Bucuria mea este imensă. Pentru mine este un fel de răzbunare socială. Arată că este posibil să construiești instalații magnifice în suburbii. În sfârșit, suburbiile ies din dulap”, a declarat Nicolas Samsoen, primarul orașului Massy.

Evaluat la 105 milioane de euro fără taxe, inclusiv o contribuție de 42 de milioane de euro din partea autorităților locale, acest nou loc își va deschide porțile în 2026 la Massy (Essonne).

O idee din 2018

Gândit ca un proiect hibrid, Centrul Pompidou Francilien va fi un centru profesional de conservare, de cercetare și de expertiză tehnică și științifică. Va fi, de asemenea, un spațiu deschis tuturor, oferind un nou acces la arta modernă și la creația contemporană.

De asemenea, va exista o cafenea și o bibliotecă. Noul spațiu va găzdui expoziții, ateliere, întâlniri, spectacole și proiecții.

„Acest proiect, care a început în 2018, este rezultatul unei dorințe comune din partea celor două instituții de a concepe și de a gestiona pe termen lung depozitele și activitățile de conservare, care sunt misiuni esențiale pentru muzeele noastre”, a declarat Cécile Debray, președinta Muzeului Național Picasso Paris.

Astfel, începând din 2026, Muzeul Național Picasso Paris va pune în comun cele 10.000 de opere de artă ale sale cu cele ale Centre Pompidou Francilien – Fabrique de l’art, care va găzdui deja 140.000 de opere de la Centre Pompidou.

30.000 metri pătrați de spațiu

Orașul Massy a fost ales din nouă candidate. Acest „Pompicar Francilien” va fi construit lângă Parc de la Blanchette. Cu o suprafață de 30.000 metri pătrați și trei etaje, lucrările vor începe în iulie 2024, urmând să fie inaugurat în vara anului 2026.

„Aceasta este o alegere istorică din două motive. Este o alegere angajată, deoarece este pentru prima dată când scoatem o instituție pariziană majoră în afara sa, de cealaltă parte a inelului de centură”, spune Valérie Pécresse, președinta regiunii Île-de-France. „În al doilea rând, este o alegere pentru viitor. Massy este o zonă în care vom construi viitorul Franței. Un sfert din cercetarea franceză va fi concentrată pe platoul Saclay”.

Proiectată de biroul de arhitectură PCA-STREAM, fațada nordică a clădirii va fi situată la 500 de metri de stația de metrou Massy-Opéra de pe viitoarea linie 18, care se va deschide la scurt timp după Centrul Pompidou Francilien. Fațada sudică va fi accesibilă dinspre principalele căi de circulație, în imediata vecinătate a rețelei de autostrăzi (A6 / A10) și a aeroportului Paris-Orly. Acest lucru va facilita transportul operelor de artă în deplină siguranță.