Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Un sarcofag a fost descoperit sub Catedrala Notre Dame din Paris

Un sarcofag a fost descoperit sub Catedrala Notre Dame din Paris

Un sarcofag a fost scos din pământ de arheologii care lucrau în situl din centrul Parisului, iar această descoperire pune istoria clădirii într-o nouă lumină, scrie CNN, care citează Reuters.

Clădirea Notre Dame este supusă în prezent unor lucrări de reabilitare, după ce a fost parţial distrusă în incendiul din 2019. Au loc lucrări de excavare, în scopul de a crea un teren solid pentru schelele care vor fi montate.

Ministrul francez al Culturii, Roselyne Bachelot, a apreciat că aceasta descoperire are importanţă ştiinţifică „remarcabilă” şi a adăugat că termenul pentru executarea săpăturilor a fost extins până pe 25 martie.

Locul în care a fost făcută descoperirea se află sub o podea de piatră din secolul XVIII, dar sub aceasta se află spaţii care au existat mult înainte, până în secolul XIII. Christophe Besnier, reprezentant al Institutului Naţional pentru Arheologie din Franţa, a spus că experţii au explorat interiorul sarcofagului cu o cameră video de dimensiuni mici. Cu ajutorul acestei tehnologii, au descoperit rămăşiţe de haine, materie organică şi resturi de plante.

„Faptul că există încă urme de plante în interior este un indicator că tot ce a fost acolo a fost bine conservat”, a adăugat el.

Specialiştii au lansat ipoteza ca sarcofagul să fi aparţinut unui demnitar din secolul XIV. Dacă respectiva ipoteză va fi confirmată, ar fi o descoperire extraordinară.

În urma săpăturilor a fost dezgropat un puţ de sub podeaua catedralei, care se pare că a fost creat în jurul anului 1230, când a început construcţia Notre Dame de Paris.