Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un tablou de Kandinsky, retrocedat de un muzeu olandez moștenitorilor unui colecționar evreu
church at murnau vasily kandinsky 1910

Un tablou de Kandinsky, retrocedat de un muzeu olandez moștenitorilor unui colecționar evreu

Un tablou de Vasily Kandinsky din 1910 a fost retrocedat de un muzeu olandez moștenitorilor unui colecționar evreu de la care fusese furat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Decizia a pus capăt unei dispute legale de un an privind pictura care se afla în colecția Van Abbemuseum din Eindhoven începând cu anul 1951.

„View of Murnau with Church” va fi transferată din muzeul municipal rudelor colecționarei Johanna Margarethe Stern-Lippmann din Berlin, care colecționa artă modernă înainte de război.

Muzeul a achiziționat lucrarea de la dealerul de artă Karl Alexander Legat din Haga, care a vândut mai multe tablouri confiscate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Retrocedare după șase ani de la prima solicitare

Urmașii colecționarei au cerut inițial lucrarea în 2016. Familia a făcut o a doua solicitare în 2019, după o primă respingere din partea comitetului olandez de restituire, alcătuit din șapte membri.

Săptămâna aceasta, comitetul a emis o nouă declarație legat de opera de artă, spunând că returnarea „obligatorie” a ei familiei a fost decisă în contextul unor „noi informații” care au apărut după decizia din 2018.

Având în vedere că Stern-Lippmann a fost persecutată în timpul războiului, a spus comitetul, pierderea lucrării în acea perioadă este considerat – în conformitate cu directivele guvernului olandez – că se încadrează restituirilor din epoca nazistă.

Nu a fost comunicată valoarea estimată a tabloului. Lucrări ale lui Kandinsky din aceeași perioadă, precum „Painting with Houses” (1909), care a fost restituită de Stedelijk Museum în august 2021, au fost estimate la circa 22 de milioane de dolari.